• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Πέφτει η κυβέρνηση στην Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση Βίλντερς
17:31 - 03 Ιουν 2025

Πέφτει η κυβέρνηση στην Ολλανδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση Βίλντερς

Την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας υπέβαλε ο Ντικ Σχόοφ, μετά από την απόφαση του ηγέτη της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λόγω της διαφωνίας του στο χειρισμό του μεταναστευτικού.  

Ο Βίλντερς δήλωσε ότι οι εταίροι του στην συμμαχία δεν ήταν διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τις ιδέες του για την παύση της μετανάστευσης αιτούντων άσυλο, για την οποία είχε ζητήσει άμεση υποστήριξη την περασμένη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά, ήθελε να υιοθετηθεί ένα σχέδιο 10 σημείων με στόχο τον ριζικό περιορισμό της μετανάστευσης και των χορηγήσεων ασύλου. Σύμφωνα με νομικούς, ωστόσο, αρκετές από τις προτάσεις του παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην οποία η Ολλανδία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Η παραίτηση Σχόοφ επικύρωσε την πτώση της κυβέρνησης

Μετά την παραίτηση του Βίλντερς, η ολλανδική κυβέρνηση – ένας συνασπισμός μεταξύ του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, του λαϊκιστικού Κινήματος Αγροτών-Πολιτών (BBB), του κεντρώου Νέου Κοινωνικού Συμβολαίου (NSC) και του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) – βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού με την αποχώρηση του κόμματός του από το υπουργικό συμβούλιο και τον κυβερνητικό σχηματισμό, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία.

Οι τρεις εναπομείναντες εταίροι του συνασπισμού θα μπορούσαν θεωρητικά να προσπαθήσουν να παραμείνουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο, έπειτα και από την παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντικ Σχόοφ, η κατάρρευση της κυβέρνησης θεωρείται πλέον βέβαιη, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μόνη λύση οι εκλογές

«Με την αποχώρηση του PVV, δεν υπάρχει πλέον επαρκής κοινοβουλευτική στήριξη για την παρούσα κυβέρνηση», ανέφερε ο Σχόοφ σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την De Telegraaf. «Όταν ένα κόμμα δεν έχει τη διάθεση να συνεχίσει τη συνεργασία, τότε δεν μπορείς να προχωρήσεις από κοινού» τόνισε.

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στον Βίλντερς, τον οποίο χαρακτήρισε υπεύθυνο για την πτώση της κυβέρνησης: «Πρόκειται για ανεύθυνη και αχρείαστη ενέργεια. Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν έπρεπε να είχε συμβεί», σημείωσε.

Ο Φρανς Τίμερμανς, ηγέτης της αντιπολίτευσης και του συνασπισμού Εργατικών/Πρασίνων, δήλωσε, από τη μεριά του, πως οι νέες εκλογές είναι η μόνη επιλογή. «Δεν βλέπω άλλο τρόπο για να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση», είπε ο Τίμερμανς, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2025 - 17:51