Το πρωί της Τετάρτης (4/6), ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social έγραψε: «Μου αρέσει ο πρόεδρος ΧΙ της Κίνας, πάντα μου άρεσε και πάντα θα μου αρέσει, αλλά είναι ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ!!!».
Η ανάρτηση αυτή ήρθε στον απόηχο της δήλωσης ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου στο CNBC τη Δευτέρα (2/6) ότι ο Τραμπ και ο Σι είναι πιθανό να μιλήσουν αυτή την εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Ελβετία στις 12 Μαΐου. Η συμφωνία προέβλεπε αναστολή των περισσότερων δασμών για 90 ημέρες, καθώς και ευρεία κατάργηση των εμπορικών αντιμέτρων που είχαν επιβληθεί από τις αρχές Απριλίου.
Η Κίνα δεν έχει χαλαρώσει σημαντικά τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Ουάσινγκτον. Το Πεκίνο έχει επίσης επικρίνει τις ΗΠΑ για την προώθηση των προσπαθειών περιορισμού της πρόσβασης της Κίνας στην προηγμένη τεχνολογία. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να ανακαλεί βίζες για Κινέζους φοιτητές.
Όλα αυτά οδήγησαν στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ ότι οι εμπορικές συνομιλίες είναι «λίγο αδιέξοδες» και πως οι ηγέτες των δύο χωρών θα πρέπει πιθανότατα να σταθμίσουν τις απόψεις τους.





