• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ινστιτούτο ifo: Ο στόχος ανάπτυξης 2% είναι εφικτός στη Γερμανία με τη βοήθεια μεταρρυθμίσεων
11:18 - 13 Ιουν 2025

Ινστιτούτο ifo: Ο στόχος ανάπτυξης 2% είναι εφικτός στη Γερμανία με τη βοήθεια μεταρρυθμίσεων

Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης για ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου ifo, Clemens Fuest. 

Ωστόσο, για να είναι δυνατή η οικονομική ανάπτυξη κατά 2%, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων. «Τα χρήματα από μόνα τους δεν αρκούν», λέει ο Fuest. «Υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια. Η Γερμανία πρέπει να είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς».

Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 2,3% κατά μέσο όρο στην περίοδο 2026-2030, εάν οι πρόσθετες κρατικές δαπάνες επικεντρωθούν στις επενδύσεις. Κατά τη γνώμη του Fuest, ωστόσο, είναι απαραίτητο να συνδυαστούν οι δημόσιες επενδύσεις με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος του ifo επισήμανε, επίσης, ότι ένας ενδεχόμενος κίνδυνος θα ήταν η αύξηση των δημοσίων δαπανών που θα μπορούσε να εκτοπίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να προκαλέσει άνοδο των τιμών. Για την αποφυγή αυτού του κινδύνου, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για δημόσιες συμβάσεις θα πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στο πλαίσιο διαφανών διαδικασιών ανάθεσης.

Σύμφωνα με τον Fuest, η ικανότητα των ιδιωτικών εταιρειών να διεκδικήσουν τις δημόσιες συμβάσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο με περισσότερη εργασία. «Χρειάζεται ανταγωνισμός, η επιπλέον εργασία πρέπει να αξίζει τον κόπο», λέει ο πρόεδρος του ifo. «Η βελτίωση της φροντίδας των παιδιών και οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών (Bürgergeld) μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς εργασίας». Επιπλέον, η μείωση της γραφειοκρατίας θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό και, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ifo, να αυξήσει την οικονομική παραγωγή κατά συνολικά 4,6% μέσα σε οκτώ χρόνια.