Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε από την Αστάνα του Ουζμπεκιστάν, όπου βρίσκεται για τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας, ότι η χώρα του αντιτίθεται σε «οποιεσδήποτε πράξεις που παραβιάζουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα» άλλων χωρών.
«Η στρατιωτική σύγκρουση δεν είναι τρόπος επίλυσης προβλημάτων και η κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων δεν είναι προς το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», είπε ακόμη.
Σημείωσε, επίσης, ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να εργαστούν για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό και ότι η Κίνα – βασικός διπλωματικός και οικονομικός σύμμαχος του Ιράν – είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη «προκειμένου να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας» στην περιοχή.
ΥΠΕΞ Κίνας: Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη φωτιά
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκουο Τζιακούν ήταν κάπως πιο «αιχμηρός» από τον Κινέζο πρόεδρο, καθώς, ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις Τραμπ, είπε: «Το να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, να απειλείς και να ασκείς πίεση δεν θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά θα εντείνει και θα διευρύνει τη σύγκρουση».
«Η κινεζική πλευρά καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδίως τις χώρες που έχουν ιδιαίτερη επιρροή στο Ισραήλ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και να αποτρέψουν την επέκταση και την εξάπλωση της σύγκρουσης», συμπλήρωσε.
Κάλεσμα από τις κινεζικές πρεσβείες
Οι πρεσβείες της Κίνας στο Ιράν και το Ισραήλ κάλεσαν τους Κινέζους πολίτες να εγκαταλείψουν τις δύο χώρες «το συντομότερο δυνατό», μετά τις σφοδρές επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
«Η κινεζική πρεσβεία στο Ιράν έχει συντονιστεί με την ιρανική πλευρά για να διευκολύνει τις εξόδους από τη χώρα και υπενθυμίζει στους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται επί του παρόντος στο Ιράν να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στην Τεχεράνη σε διαδικτυακή δήλωση, προτείνοντας τα σύνορα με την Τουρκία, την Αρμενία και το Τουρκμενιστάν ως πιθανές οδούς διαφυγής.
Η κινεζική πρεσβεία στο Ισραήλ προέτρεψε τους πολίτες να αναχωρήσουν «προς την Ιορδανία», προειδοποιώντας ότι η σύγκρουση «συνεχίζει να κλιμακώνεται».
«Πολλές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές, οι απώλειες αμάχων αυξάνονται και η κατάσταση της ασφάλειας γίνεται όλο και πιο σοβαρή», ανέφερε σε ανάρτησή της στο WeChat.





