Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Πέμπτης 19/6 στο δημόσιο δίκτυο KAN 11, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ «αλλάζει την όψη του κόσμου» με τον πόλεμο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είπα ότι θα αλλάξουμε την όψη της Μέσης Ανατολής, και τώρα λέω: αλλάζουμε την όψη του κόσμου».
Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει τη δυνατότητα να πλήξει κάθε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, ενώ κάλεσε για διεθνή συνδρομή: «Για την πλήρη καταστροφή τους, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος δεν αποτελεί επίσημο στόχο, αν και θα μπορούσε να προκύψει ως αποτέλεσμα: «Η αλλαγή του καθεστώτος είναι πρωτίστως θέμα του ιρανικού λαού. Δεν υπάρχει υποκατάστατο γι’ αυτό».
Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης πως από την έναρξη του πολέμου, στις 13 Ιουνίου, το Ισραήλ έχει καταστρέψει περισσότερους από τους μισούς εκτοξευτήρες πυραύλων του Ιράν, χωρίς να δώσει αριθμούς για τους ίδιους τους πυραύλους.
Το Ιράν απειλεί με κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη απάντησε με αυστηρό τόνο, δηλώνοντας πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για την απάντηση στην «ισραηλινή επιθετικότητα». Ανάμεσα στα πιθανά μέτρα εξετάζεται και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, στρατηγικό πέρασμα από το οποίο διακινείται σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Αναλυτές προειδοποιούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία, καθώς θα εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας και θα επηρεάσει κρίσιμα δίκτυα εφοδιασμού.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος γενικευμένης πολεμικής σύρραξης που θα μπορούσε να εμπλέξει περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις.







