«Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είναι έτοιμο να επανεξετάσει το ζήτημα. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν και οι δύο εκφράσει την ανάγκη για μια «νέα αρχή»», δήλωσε ο Μπάρακ στο κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ρωσικής κατασκευής συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 το 2019 είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και προκάλεσε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).
Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει την άρση αυτών των κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα άνοιγε το δρόμο για την αναζωογόνηση της αμυντικής συνεργασίας.
«Κατά τη γνώμη μου, ο Τραμπ και ο Ερντογάν — μαζί με τον υπουργό Ρούμπιο και τον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν — θα πουν στις ομάδες τους: «Τελειώστε το, βρείτε μια λύση». Το Κογκρέσο θα υποστηρίξει ένα λογικό αποτέλεσμα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Επομένως, πιστεύω ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να επιτευχθεί μια λύση πριν από το τέλος του έτους».
Ο Μπάρακ σημείωσε, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα διμερής ώθηση, με μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων και των υπουργών Εξωτερικών. «Τα F-35, τα F-16, τα S-400, οι κυρώσεις, οι δασμοί — όλα αυτά είναι δευτερεύοντα στοιχεία της αποστολής μας».






