Η στήριξη αυτή ήρθε μετά από μια δύσκολη ημέρα για την Ριβς στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου εθεάθη εμφανώς καταβεβλημένη, με κάμερες να την καταγράφουν δακρυσμένη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η ένταση φαίνεται να οφείλεται στην τελευταία στιγμή υπαναχώρηση της κυβέρνησης σε βασικά σημεία της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας, που αποτελούσαν κεντρικά στοιχεία της οικονομικής στρατηγικής της Ριβς.
Υποχώρηση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις πρόνοιας
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους πέρασε τελικά, αλλά μόνο αφού αφαιρέθηκαν ορισμένα μέτρα που θα οδηγούσαν σε μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση. Αυτό πυροδότησε εντάσεις εντός του κυβερνώντος κόμματος, με ορισμένους βουλευτές να κατηγορούν την υπουργό Οικονομικών ότι πιέζει για σκληρές περικοπές δισεκατομμυρίων λιρών.
Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές προειδοποιούν ότι η υποχώρηση από τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις θα αναγκάσει την κυβέρνηση είτε να αυξήσει τους φόρους είτε να προχωρήσει σε περικοπές σε άλλους τομείς για να ισοσκελίσει τον κρατικό προϋπολογισμό αργότερα εντός του έτους.
Κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Συντηρητικών, Κέμι Μπάντενοχ, επιτέθηκε προσωπικά στην Ριβς, χαρακτηρίζοντάς την «ανθρώπινη ασπίδα» για την «ανικανότητα» του πρωθυπουργού. Σχολίασε μάλιστα την έκφρασή της λέγοντας: «Κοιτάζει προς το μέρος μου, φαίνεται απολύτως θλιμμένη».
Ο Στάρμερ απέφυγε να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα αν η Ριβς θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τις επόμενες εκλογές, επιλέγοντας να απαντήσει ειρωνικά ότι η ίδια η Μπάντενοχ «δεν θα είναι στη θέση της τότε». Η έμμεση απάντησή του πυροδότησε περαιτέρω εικασίες για την εσωτερική δυναμική στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επανέλαβε με σαφήνεια την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού στη Ριβς, τονίζοντας ότι «η υπουργός Οικονομικών δεν πάει πουθενά» και ότι «ο Στάρμερ έχει επανειλημμένα εκφράσει την εμπιστοσύνη του στη Ριβς και δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνει κάθε φορά που κάποιος πολιτικός αντίπαλος σπεκουλάρει».
Η Ριβς εργάζεται σήμερα από την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν την εικόνα της στη Βουλή ως «προσωπική υπόθεση» και αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω.







