• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για LNG μεταξύ Καναδά και Γερμανίας
21:50 - 26 Μάι 2026

Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για LNG μεταξύ Καναδά και Γερμανίας

Σε συμφωνία μεγάλης κλίμακας για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη Γερμανία προχωρά ο Καναδάς, ενισχύοντας περαιτέρω τον ενεργειακό αναπροσανατολισμό της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, η συμφωνία αφορά την προμήθεια LNG από νέα πλωτή εγκατάσταση εξαγωγών στις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας, επένδυση που εκτιμάται περίπου στα 10 δισ. καναδικά δολάρια, δηλαδή περίπου 7,3 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Το έργο έχει ήδη εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ρυθμιστικές εγκρίσεις και θεωρείται κομβικής σημασίας για τη διεύρυνση της εξαγωγικής δυνατότητας του Καναδά προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Αγοραστής του καναδικού LNG θα είναι η SEFE, η πρώην θυγατρική της Gazprom, η οποία πέρασε υπό τον έλεγχο της γερμανικής κυβέρνησης μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε στην Ευρώπη.

Η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται να γίνει την Τετάρτη από τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Καναδά, Τιμ Χόγκσον.

Ο Καναδός υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του επιδιώκει να εξελιχθεί σε σταθερό και αξιόπιστο ενεργειακό εταίρο για τη Δύση, τονίζοντας πως ο Καναδάς μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση απέναντι σε προμηθευτές που χρησιμοποιούν την ενέργεια ως εργαλείο γεωπολιτικής πίεσης.

«Μπορούμε να είμαστε εκείνος ο αξιόπιστος προμηθευτής που δεν θα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως μέσο εξαναγκασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χόγκσον.

Η συμφωνία εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια της Γερμανία να μειώσει δραστικά την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και να εξασφαλίσει νέες, πιο ασφαλείς πηγές φυσικού αερίου μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών με χώρες της Βόρειας Αμερικής.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/05/2026 - 21:49