• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Λαβρόφ κατά ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον του Τραμπ, όχι του Μπάιντεν
20:10 - 04 Ιουν 2026

Λαβρόφ κατά ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον του Τραμπ, όχι του Μπάιντεν

Νέα ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας πυροδότησαν οι πρόσφατες αναφορές της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, με τη ρωσική ηγεσία να εκτιμά ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη παρά την αλλαγή προέδρου.  

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις του Αμερικανού ομολόγου του, Μάρκο Ρούμπιο, επιβεβαιώνουν πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά το Κίεβο, γεγονός που, κατά τη ρωσική πλευρά, μεταφέρει την πολιτική ευθύνη της σύγκρουσης από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δηλώσεις περί νέας αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση ανάμεσα στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνη των ευρωπαϊκών συμμάχων τους ως προς τη στήριξη του Κιέβου.

Αφορμή για την αντίδραση Λαβρόφ στάθηκε το γεγονός πως ο Ρούμπιο ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου προανήγγειλε εξελίξεις σχετικά με κονδύλι ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο είχε εγκριθεί εδώ και μήνες αλλά δεν είχε ακόμη εκταμιευθεί από το Πεντάγωνο.

Το Κρεμλίνο, από τη μεριά του, επιμένει πως η συνέχιση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας αποτελεί βασικό παράγοντα που παρατείνει τη σύγκρουση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λαβρόφ επανέλαβε τη θέση της ρωσικής κυβέρνησης ότι μια ουσιαστική ειρηνευτική διαδικασία θα μπορούσε να είχε προχωρήσει πολύ ταχύτερα εάν οι ΗΠΑ ασκούσαν διαφορετική πολιτική και επικεντρώνονταν περισσότερο στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι ακόμη «ανοιχτές» και επικεντρώνονται κυρίως σε οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα, όπως ανέφερε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου και επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

Μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ντμίτριεφ σημείωσε ότι είχε πρόσφατα επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, καθώς και με τον Τζάρεντ Κούσνερ, υπογραμμίζοντας ότι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει σταθερή.