• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
22:46 - 03 Σεπ 2010

Εβδομαδιαία πτώση 1% για το αργό

Υποχώρησε σήμερα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η νέα έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ενέτεινε τις ανησυχίες για εκ νέου αναταραχές στην αγορά του.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου για το αργό υποχώρησαν κατά 0,6% στα 74,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψαν απώλειες 1%, παρά την άνοδο 1,5% χθες και 2,5% την Τετάρτη.

Πριν καλά-καλά προλάβει η ΒΡ να σφραγίσει τον κατεστραμμένο αγωγό που είχε προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, δημιουργούνται φόβοι για νέο διαρροή. Μια έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατέστρεψε χθες, Πέμπτη, την πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου Vermillon 380 στον Κόλπο του Μεξικού.

Και οι 13 εργαζόμενοι στην εξέδρα που είχαν βρεθεί στη θάλασσα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο. Ένας φέρεται να έχει τραυματιστεί αν και υπάρχουν και αναφορές που δε μιλούν για τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τις αρχές της Λουιζιάνα, που επικαλούνται αξιωματούχους της εταιρείας Mariner Energy (στην οποία και ανήκει η εξέδρα), η παραγωγή από τη φλεγόμενη εξέδρα έχει σταματήσει και η φωτιά προέρχεται από εύφλεκτο υλικό, αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις της.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως εντόπισε διαρροή πετρελαίου στο σημείο, μήκους περίπου 1,5 χλμ. και πλάτους 30 μέτρων, αλλά προς το παρόν οι Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για πετρελαιοκηλίδα.