• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
21:39 - 20 Ιαν 2011

Βουτιά πάνω από 23 δολάρια για το χρυσό

Βουτιά κατέγραψε ο χρυσός σήμερα στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων επιστρέφοντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, εξαιτίας των καλύτερων των αναμενομένων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ που προκάλεσαν την άνοδο του δολαρίου, και της φημολογίας ότι η Κίνα ετοιμάζει νέα σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,7% ή 23,70 δολάρια, φτάνοντας στα 1.346,50 δολάρια η ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει ακόμη και τα 25 δολάρια.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου συζητά ακόμη το εύρος των περιορισμών στο δανεισμό, ενώ αναλυτές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.

Ο κινεζικός ρυθμός ανάπτυξης, που ξεπέρασε στο τέταρτο τρίμηνο κάθε προσδοκία και εκτίμηση, αλλά και ο επίμονος πληθωρισμός, μπορεί να υποχρεώσουν την κυβέρνηση του Πεκίνου σε σύσφιξη της οικονομικής και νομισματικής της πολιτικής.

Τα στοιχεία για ρωμαλέους αναπτυξιακούς ρυθμούς μπορεί να πείσουν τώρα τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να υιοθετήσουν πιο αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στην άνοδο των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, η Κίνα αύξησε τα τραπεζικά αποθέματα ρευστού επτά φορές από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, με την τελευταία αύξηση να πραγματοποιείται την Πέμπτη. Η κυβέρνηση του Πεκίνου συζητά ακόμη το εύρος των περιορισμών στο δανεισμό, ενώ αναλυτές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.

Στο μεταξύ, τις πληθωριστικές ανησυχίες έρχεται να εντείνει η διακύμανση που παρατηρείται εβδομαδιαίως στις τιμές των τροφίμων, που εμφάνισαν μηνιαία αύξηση της τάξης του 1,1% το Νοέμβριο, για να υποχωρήσει στο 0,5% το Δεκέμβριο.