• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Το πετρέλαιο υποχωρεί, αλλά το φυσικό αέριο... το βιολί του
13:38 - 02 Αυγ 2022

Το πετρέλαιο υποχωρεί, αλλά το φυσικό αέριο... το βιολί του

Το πετρέλαιο διολίσθησε την Τρίτη καθώς οι επενδυτές απορρόφησαν μια ζοφερή προοπτική για τη ζήτηση καυσίμων με τα στοιχεία να υποδεικνύουν παγκόσμια ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας, καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συναντώνται αυτήν την εβδομάδα για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν την προσφορά.

Έρευνες έδειξαν τη Δευτέρα ότι τα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Ασία έχασαν τη δυναμική τους τον Ιούλιο καθώς η παγκόσμια ζήτηση και οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας για τον COVID-19 επιβράδυναν την παραγωγή.

Με αυτό το δεδομένο, το αργό Brent υποχώρησε 1,28 δολάρια ή 1,3%, στα 98,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε 1,14 δολάρια ή 1,1%, στα 92,82 δολάρια.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη τον Μάρτιο, με το Brent να πλησιάζει στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων το βαρέλι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά. Οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης έχουν έκτοτε επισκιάσει τη στενή προσφορά.

«Η ανοδική δυναμική των τιμών του πετρελαίου σταδιακά εξασθενεί», δήλωσαν αναλυτές της Haitong Futures. «Μόλις η κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης δείξει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης, το πετρέλαιο είναι πιθανό να οδηγήσει την πτώση μεταξύ των εμπορευμάτων».

Στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα είναι μια συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστών από κοινού ως OPEC+, για να αποφασίσουν εάν θα αυξηθεί η παραγωγή τον Σεπτέμβριο.

Δύο από τις οκτώ πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση για τον Σεπτέμβριο, ενώ οι υπόλοιπες δήλωσαν ότι οι παραγωγοί είναι πιθανό να διατηρήσουν την παραγωγή σταθερή.

Το φυσικό αέριο το... βιολί του

Την ίδια ώρα, πάντως, το φυσικό αέριο κινείται και πάλι ανοδικά.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς αυξήθηκε 3,1% στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά από κέρδη 5,2% τη Δευτέρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7%.

Η Ρωσία μείωσε τις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε πολυετή χαμηλά αυτό το καλοκαίρι - παρέχοντας λιγότερο από το ένα τρίτο των κανονικών ροών- και δεν υπάρχει σαφήνεια για τις περαιτέρω κινήσεις, θυμίζει το Bloomberg.

Οι περιορισμοί έχουν οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.