• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Πετρέλαιο: Νέο ράλι μετά την απόφαση Χαμενεΐ να μπλοκάρει την έξοδο ουρανίου από το Ιράν
17:09 - 21 Μάι 2026

Πετρέλαιο: Νέο ράλι μετά την απόφαση Χαμενεΐ να μπλοκάρει την έξοδο ουρανίου από το Ιράν

Τη στιγμή που οι ΗΠΑ και οι διεθνείς διαμεσολαβητές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον —με πληροφορίες να αναφέρουν ακόμη και ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία— νέο δημοσίευμα του Reuters επαναφέρει το κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέδωσε εντολή, ώστε το ουράνιο της χώρας να μην αποσταλεί στο εξωτερικό· «σήμα» πως σκληραίνει τη στάση του απέναντι σε ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η οδηγία αυτή του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ εκτιμάται ότι μπορεί να εντείνει τη δυσαρέσκεια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για τον τερματισμό του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου εναντίον του Ιράν.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, ο Τραμπ έχει διαβεβαιώσει το Ισραήλ ότι τα αποθέματα υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν —τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου— θα απομακρυνθούν από τη χώρα, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει σχετική δέσμευση.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι επαφές μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης με στόχο τη διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και οι διαφορές σε ορισμένα ζητήματα έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κυρίως σε ό,τι αφορά το μέλλον των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου αλλά και την απαίτηση της Τεχεράνης να αναγνωριστεί επίσημα το δικαίωμά της στον εμπλουτισμό.

Παράλληλα, νέα δεδομένα προέκυψαν και από το Πακιστάν, καθώς ο αρχηγός του στρατού της χώρας, που επρόκειτο να μεταβεί σήμερα (21/5) στην Τεχεράνη, παραμένει τελικά στο Πακιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση της επίσκεψης θα εξαρτηθεί από την έκβαση της τρέχουσας επίσκεψης του υπουργού Εσωτερικών στην ιρανική πρωτεύουσα.

Νέο ράλι στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν νέα άνοδο μετά τις διαρροές σχετικά με τις κινήσεις του Χαμενεΐ.

Έτσι, γύρω στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό «πιάνει» ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι με άνοδο της τάξης του 2,17%, ενώ το Brent αγγίζει τα 106,74 δολάρια ενισχυόμενο κατά 1,61%.

Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα το Brent είχε φτάσει μέχρι τα 108,34 δολάρια με +3% και το αργό ήταν μια «ανάσα» από τα 102 δολάρια με άνοδο 4%.

Στον αντίποδα, ο χρυσός χάνει 1,05% στα 4.510,55 δολάρια και το ασήμι κάνει «βουτιά» της τάξης του 2,32% στα 75,612 δολάρια.

«Καμπανάκι» για τα αποθέματα ελέω Ορμούζ

Εν τω μεταξύ, ο Φατίχ Μπιρόλ του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας προειδοποίησε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στερεύουν και θα βρεθούν σύντονα σε «κόκκινη ζώνη» ενόψει της θερινής περιόδου και της αυξημένης ζήτησης.

Ο Ιούλιος θα είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας κομβικός μήνας, κατά τον οποίο οι αγορές θα μετρηθούν με τις αντοχές τους, καθώς οι ενεργειακές ροές παραμένουν διαταραγμένες και θα αργήσουν να αποκατασταθούν ακόμη κι αν τα Στενά του Ορμούζ ανοίξουν σύντομα, ελπίδα που σε κάθε αναζωπύρωση της έντασης απομακρύνεται.