• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Αμβλύνεται το πρόβλημα της προμήθειας πρώτων υλών στη γερμανική μεταποίηση
08:56 - 03 Μάι 2023

Αμβλύνεται το πρόβλημα της προμήθειας πρώτων υλών στη γερμανική μεταποίηση

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου Ifo, οι Γερμανοί κατασκευαστές βρίσκουν πιο εύκολα πλέον πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα. Χαρακτηριστικά τον Απρίλιο το 39,2% των επιχειρήσεων ανέφεραν προβλήματα, σε σχέση με το 41,6% του Μαρτίου.

Όπως αναφέρει ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών του Ifo, «αυτά είναι καλά νέα για τον τομέα της μεταποίησης, καθώς σηματοδοτούν αύξηση στις νέες παραγγελίες. Ωστόσο οι επειχειρήσεις θα ήταν ακόμα πιο ευχαριστημένες αν το πρόβλημα μειωθεί ακόμα περισσότερο».

Το τρέχον επίπεδο εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα προμήθειας είναι κάτω από τον σχετικό μακροπρόθεσμο μέσο όρο μόνο σε 4 από τους 18 κλάδους που εξετάστηκαν στην έρευνα.

«Η μεταποίηση δεν έχει ακόμη βιώσει εκτεταμένη χαλάρωση», λέει ο Wohlrabe.

Μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικού εξοπλισμού, το ποσοστό μειώθηκε λίγο λιγότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες σε 51,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση, από 21,6% σε 5,1%, σημειώθηκε στον κλάδο των ποτών.

Στο 73,5%, οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας δεδομένων και οι κατασκευαστές οπτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων πλήττονται αυτήν τη στιγμή περισσότερο από τα προβλήματα στον εφοδιασμό.

Το ποσοστό παραμένει επίσης υψηλό στην αυτοκινητοβιομηχανία, σχεδόν στο 70%.

Τέλος, αφού βίωσαν πρόσφατα μια αξιοσημείωτη χαλάρωση, οι κατασκευαστές επίπλων ανέφεραν για άλλη μια φορά αύξηση στα προβλήματα προμήθειας υλικών (19%, από 10,45%).

ifo metapoiisi aprilios elleipseis

Ποσοστό επιχειρήσεων που αναφέρουν ελλείψεις πρώτων υλών-ενδιάμεσων προϊόντων στη γερμανική μεταποίηση ανά τομέα τον Απρίλιο