«Οι απειλές για δασμούς από τις ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι. Μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη επιτευχθεί», λέει ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του ifo. «Αυτή η αβεβαιότητα μειώνει τις προσδοκίες των εξαγωγέων».
Οι κατασκευαστές ποτών δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα: Μετά από πολύ θετικές εξαγωγικές προοπτικές τους προηγούμενους μήνες, δεν αναμένουν περαιτέρω ώθηση από τις διεθνείς επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα.
Οι προσδοκίες μεταξύ των κατασκευαστών τροφίμων έπεσαν επίσης κατακόρυφα και αναμένεται μείωση των εξαγωγών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην αυτοκινητοβιομηχανία: Δεν υπάρχουν θετικά μηνύματα για τις εξαγωγές εδώ και αρκετό καιρό.
Η διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα στη μηχανολογία βαδίζει επίσης στα τυφλά.
Η βιομηχανία επίπλων και οι κατασκευαστές δερμάτινων ειδών, από την άλλη πλευρά, ελπίζουν σε μια αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ και οι κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.





