• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:44 - 20 Μάι 2010

Από την αρχή ξεκινούν τα ΣΔΙΤ

Υπό την προεδρία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, συνδερίασε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα , προκειμένου να γίνει επισκόπηση του συνολικού πλαισίου δράσεων. Ακρως απογοητευτικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης καθώς διαπιστώθηκε πανηγυρικά ότι μόνο 1 από τα 52 ΣΔΙΤ έχει προχωρήσει, Ετσι θα χρειαστεί ολικός επανασχεδιαδασμός γεγονός που θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις στην πολυπόθητη αναπτυξιακή τροχία.

Παρόντες ήταν τα μόνιμα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής, δηλαδή η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας, η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη καθώς και οι αρμόδιοι Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς.

Στη συνεδρίαση έγινε παρουσίαση της πορείας υλοποίησης των έως σήμερα εγκεκριμένων έργων και προτάθηκε το στρατηγικό πλαίσιο εφαρμογής. Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδυναμίες του παρελθόντος, ενώ ενεργοποιήθηκε επιτελική ομάδα από εκπροσώπους των συναρμόδιων Υπουργείων

Επισημάνθηκαν οι αδυναμίες των έως σήμερα εφαρμογών (λόγω τεχνικής και νομικής ανωριμότητας των έργων), αφού μόλις ένα (1) από τα 52 εγκεκριμένα έργα (από το 2005) ήταν σε φάση υλοποίησης.

Στο εξής τα έργα ΣΔΙΤ θα είναι επιλέξιμα μόνο αν εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης και εφόσον πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις σκοπιμότητας και ωριμότητας.

Η επιτελική επιτροπή θα διερευνήσει την απένταξη παλαιών και την ένταξη νέων έργων με την υιοθέτηση πρότυπης διαδικασίας, που θα εδράζεται στην τεχνική και νομική ωριμότητα, αλλά και τη στρατηγική αναγκαιότητα του έργου. Τα έργα μεγάλα ή μικρότερα, παραχώρησης ή άλλα, θα εξετάζονται από κοινού και θα εκτιμάται η πορεία τους. Ορισμένα από τα νέα έργα που θα εξεταστούν αφορούν μονάδες αφαλατώσεων σε νησιά, δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, όπως οι οπτικές ίνες, και έργα υποδομών εξυπηρέτησης θαλάσσιου τουρισμού.

Αποφασίστηκε να ζητηθούν από Υπουργεία και δημόσιους φορείς οι προτάσεις τους για έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/05/2010 - 18:14