• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:03 - 08 Σεπ 2011

Δικαστικοί οι πρώτοι που ζητούν εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο

Την άποψη ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να μείνουν εκτός του ενιαίου μισθολογίου εξέφρασε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ.Παπαϊωάννου, κι ενώ δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε δύο 24ωρα από τις ανακοινώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στον υπουργό Οικονομικών έχουν ήδη καταθέσει υπόμνημα οι δικαστικοί, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών τους.

Οι ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδος, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών του ΝΣΚ σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο διατύπωσαν την πλήρη αντίθεσή τους στη μείωση των αποδοχών τους καθώς και στη σύνδεση του μισθολογίου τους με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε υπόμνημα που κατέθεσαν στον υπουργό ξεκαθάρισαν πως οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των πρωτόδικων, ήτοι του 50% των δικαστικών λειτουργών ανέρχονται σε 2.573 ευρώ. Σύμφωνα με τους ίδιους έχουν ήδη υποστεί μείωση κατά 35,35% κατά μέσο όρο, που θα φτάσει στο 38,35%, αν περικοπεί και ποσοστό του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά ορίσθηκε ότι οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών πρέπει να είναι ανάλογοι με το λειτούργημα τους και ότι τα της βαθμολογικής και μισθολογικής των κατάστασης ορίζονται με ειδικούς νόμους με την διάταξη του άρθρου 87 του Συντάγματος του 1952. Η διάταξη αυτή περιελήφθη και στο άρθρο 88 του Συντάγματος του 1975.