• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για 11 βουλευτές και υπουργούς - Ερευνάται η περίοδος Λιβανού
10:16 - 01 Απρ 2026

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για 11 βουλευτές και υπουργούς - Ερευνάται η περίοδος Λιβανού

Νέα δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρει το δρόμο για την ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ζητείται άρση ασυλίας για 11 πολιτικά πρόσωπα, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν εμπλοκή στις παράνομες επιδοτήσεις.

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, ερευνά την υπόθεση και μετά τη δικογραφία η οποία εστάλη για τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Βορίδη και Αυγενάκη, φέρνει τώρα νέα στοιχεία για εν ενεργεία, αλλά και πρώην βουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η νέα δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνει περισσότερα 11 πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές και υπουργούς. Η περίοδος έρευνας που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη δικογραφία αφορά την περίοδο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η έρευνα «αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους».

{https://exchange.glomex.com/video/v-dhho1t1c8nw9?integrationId=eexbs1jkg0kofln}

Επιπλέον, υπάρχει αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή και δικογραφία που αφορά δύο ακόμα πρόσωπα. Έναν πρώην Υπουργό και έναν πρώην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το 2021, που αναφέρεται η έρευνα, σε αυτές τις θέσεις βρίσκονταν ο Σπήλιος Λιβανός και η Φωτεινή Αραμπατζή.

Υπό έρευνα βρίσκονται και πέντε πρώην βουλευτές.

Η δικογραφία διαβιβάζεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σήμερα (1/4) στον Άρειο Πάγο και από εκεί αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή πιθανότατα την Πέμπτη (2/4). Το αργότερο μέχρι αύριο Πέμπτη (2/4), λοιπόν, θα γίνουν γνωστά και τα ονόματα των εμπλεκομένων.

{https://exchange.glomex.com/video/v-dhhmzcub7qm9?integrationId=eexbs1jkg0kofln}

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας

«Σήμερα (σ.σ. 31 Μαρτίου), σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό για την Εισαγγελία και την ελληνική εθνική νομοθεσία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τη Βουλή των Ελλήνων την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά γεωργικά κεφάλαια. Πέντε πρώην βουλευτές βρίσκονται επίσης υπό έρευνα. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα) παρέπεμψε στη Βουλή των Ελλήνων πληροφορίες σχετικά με φερόμενη εμπλοκή ενός πρώην Υπουργού και ενός Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως, η EPPO διεξάγει αρκετές έρευνες σε εξέλιξη για φερόμενο οργανωμένο σχέδιο απάτης που αφορά δημόσιους υπαλλήλους του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το σημερινό αίτημα για άρση της ασυλίας αφορά πράξεις που φέρονται να διαπράχθηκαν το 2021.

Προκειμένου η EPPO να μπορέσει να προχωρήσει με αυτήν την έρευνα και να διαπιστώσει τα γεγονότα, αναζητώντας παράλληλα ενοχοποιητικά καθώς και απαλλακτικά στοιχεία, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σήμερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 του Κανονισμού για την EPPO, την άρση της ασυλίας 11 νυν βουλευτών του Κοινοβουλίου.

Η έρευνα αφορά φερόμενα κακουργήματα και πλημμελήματα κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, δηλαδή υποκίνηση σε παραβίαση εμπιστοσύνης, ηλεκτρονική απάτη και ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση παράνομου οφέλους για τρίτους.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πιθανή εμπλοκή στο σχέδιο απάτης ενός πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Αναπληρωτή του, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Ωστόσο, το Άρθρο 86 του Ελληνικού Συντάγματος ορίζει ότι, εάν κατά τη διάρκεια έρευνας προκύψουν στοιχεία που αφορούν αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από Υπουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ακόμη και αν στη συνέχεια αποχωρήσουν από τη θέση τους, αυτά θα πρέπει να διαβιβάζονται άμεσα στη Βουλή. Αυτό καθιστά αδύνατη την πλήρη εκτέλεση των καθηκόντων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και την αναγκάζει να διασπάσει την τρέχουσα έρευνά της για ό,τι αφορά την πιθανή ποινική ευθύνη μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Προς το παρόν, δεν θα δημοσιοποιηθούν περαιτέρω λεπτομέρειες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η έκβαση της τρέχουσας διαδικασίας.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».
Τελευταία τροποποίηση στις 01/04/2026 - 13:12