• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:02 - 03 Νοε 2008

Χρηματιστές κατά «ελληνικού σχεδίου διάσωσης» και ...MiFid

Επιστολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νέιλι Κρους, απέστειλε ο σύνδεσμος των χρηματιστών, προκειμένου να τύχει της απαραίτητης προσοχής το νομοσχέδιο για την διάσωση των ελληνικών τραπεζών, που προωθεί η Κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη συγκεκριμένη επιτροπή, ενώ κατά την άποψη του ΣΜΕΧΑ ο νόμος δεν είναι συμβατός με τις αποφάσεις της τελευταίας συνόδου κορυφής των Παρισίων, καθώς και το Ευρωπαϊκό δίκαιο ανταγωνισμού, αφού θίγονται «γειτονικές αγορές», όπως για παράδειγμα χρηματιστηριακές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ακινήτων, πρακτορεία ασφαλίσεων κ.α.

Επιπλέον τονίζεται από τους χρηματιστές ότι τα χρήματα του σχεδίου διάσωσης δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν στην πραγματική οικονομία και με όρους που συμφέρουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματιστές απέστειλαν την επιστολή γιατί επανειλημμένες προηγούμενες προσπάθειες για συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη απέβησαν άκαρπες. Γι΄ αυτό και προχώρησαν στην αποστολή επιστολής προκειμένου να δώσει τη δέουσα προσοχή η επίτροπος και να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις του συνδέσμου.

Πληροφορίες άλλες αναφέρουν πως υπήρξε συνάντηση χρηματιστών για το θέμα της MiFid και αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να καταργηθούν κάποια σημεία της MiFid που αφορούν στη διαφάνεια. Χρηματιστές τονίζουν πως καμία διαφάνεια δεν παρέχει η MiFid και πως από τη μέρα που εφαρμόστηκε τα πράγματα χειροτέρευσαν αντί να βελτιωθούν.

Γ.Κατικάς