• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:13 - 23 Δεκ 2008

Η On Telecoms o Ζήνωνας, τα παζάρια και το Champions League

Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Το «διαζύγιο» της On Telecoms με την εισηγμένη Ζήνων, ήταν περίπου κοινό μυστικό στην τηλεπικοινωνιακή «πιάτσα». Όπως κοινό μυστικό είναι και το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν επιχειρηματικές εξελίξεις στο μέτωπο που λέγεται On Telecoms. Δύο είναι τα σενάρια που ακούγονται έντονα στην πιάτσα αυτή την περίοδο. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενδεχόμενη πώληση ποσοστού (ή ακόμη και του συνόλου των μετοχών) της Οn σε στρατηγικό εταίρο. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που έχει εξασφαλίσει η On Telecoms για την μετάδοση των αγώνων του Champions League.

Όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που βγήκε χθες στο χρηματιστήριο, η συνένωση των δύο εταιρειών «πάγωσε» λόγω της παρατεταμένης κρίσης στο χρηματιστήριο. Ολόκληρο το deal είχε στηθεί πάνω στην προϋπόθεση ότι θα βρεθούν επενδυτές πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι δεν γίνεται τώρα καθώς μεταξύ άλλων, δεν φαίνεται να υπάρχει και τράπεζα διατεθειμένη να αναλάβει την αναδοχή της αύξησης.

Πάντως, οι πληροφορίες για «φλέρτ» της On Telecoms με άλλους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, έχουν κυκλοφορήσει στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εδώ και αρκετές εβδομάδες. Τα ραντεβού είναι αλλεπάλληλα σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Ο φάκελος με τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης έχει βρεθεί στα χέρια της FORTHnet, της Wind, και της κυπριακής Cyta ενώ στο «παιχνίδι» εμπλέκεται και το όνομα της Vodafone η οποία επίσης φαίνεται να διευρύνει το ενδιαφέρον της για την σταθερή τηλεφωνία.

Κρίσιμο είναι και το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τους αγώνες του Champions Leaugue. Η On Telecoms έχει κατεβάσει προσφορά συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για να εξασφαλίσει τριετές συμβόλαιο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα βρει τράπεζα πρόθυμη να εκδώσει την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Κάτι τέτοιο, προς το παρόν δεν έχει συμβεί ενώ στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η οριστική κατάληξη του θέματος (προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση) είναι ζήτημα ημερών.

Η On έχει επενδύσει πολλά στην περίφημη πλατφόρμα triple play ενώ με ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική, έχει καταφέρει να εγγράψει στο ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυό της, περισσότερους από 120.000 συνδρομητές καταλαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς (άνω του 16-17%) στην πίτα του double play.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξελίξεις και για τις δύο σημαντικές εκκρεμότητες της εταιρείας, θα υπάρξουν μέσα στο πρώτο 20ήμερο του νέου έτους.