• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
08:11 - 17 Φεβ 2009

Από 1η Ιουλίου ''μαχαίρι το κάπνισμα''

Με «στραβό μάτι» βλέπουν οι καπνοβιομηχανίες και οι εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας τσιγάρων την εφαρμογή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά περιορισμούς στο κάπνισμα, η ολοκλήρωση του οποίου θα γίνει στα τέλη του 2009. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιοι περιορισμοί αναμφίβολα επηρεάζουν αρνητικά, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέγεθος των επιπτώσεων στην πορεία ενός κλάδου. Το σίγουρο είναι ότι θα επηρεαστεί δυσμενώς, συμβάλλοντας σε αυτό και οι κάθε τόσο φοροεπιδρομές που γίνονται στον κλάδο, όπως η πρόσφατη με την αύξηση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 20%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, από τα τέλη του 2008 έχει απαγορευθεί η πώληση τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και η δωρεάν διανομή καπνικών ειδών.

Παράλληλα, από 1 Ιουλίου απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ξεχωριστούς χώρους για τους καπνίζοντες πλήρως διαχωρισμένους από το υπόλοιπο χώρο του καταστήματος, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 3.000 ευρώ. 300 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε χώρο που απαγορεύεται!

Επίσης στα τέλη του 2009 θα εφαρμοστεί η απαγόρευση της πώλησης πακέτου κάτω των 20 τσιγάρων, ενώ θα καταργηθούν και οι αυτόματοι πωλητές καπνικών ειδών.

Ήδη ο κλάδος καταγράφει από πέρυσι πτωτική πορεία, η οποία από πλευράς όγκου εκτιμάται ότι άγγιξε το 2%. Σε επίπεδο σημάτων, αναφέρουν πηγές, το νούμερο 1 που είναι το Μarlboro με μερίδιο αγοράς 20,5% εμφανίζεται ελαφρά πτωτικό. Στον αντίποδα και μάλιστα με έντονα ανοδικές τάσεις βρίσκονται το Winston που ανήκει στην εταιρεία JTI και το Davidoff που ελέγχει η Imperial Tobacco.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου