• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:14 - 13 Απρ 2009

Οι τράπεζες, οι αυξήσεις κεφαλαίου και το υπουργείο

Όταν πριν από λίγους μήνες τα θεμέλια του πιστωτικού συστήματος έτριζαν, ορισμένοι τραπεζίτες ανακουφίστηκαν από την βοήθεια που τους έδινε το ελληνικό δημόσιο. Αποδέχθηκαν το δημόσιο να αποκτήσει μετοχές τους (προνομιούχες), δηλαδή να γίνει δηλαδή συνεταίρος, με καλές μάλιστα απολαβές (10%). Μεταξύ αυτών, κάποιοι είπαν πως «εάν το δημόσιο μας έδινε κι άλλα χρήματα θα τα παίρναμε». Κάποιοι άλλοι είπαν αρχικά όχι στη συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Η αντίσταση κάμθηκε για πολιτικούς λόγους και αποδέχτηκαν έστω και ελάχιστη συμμετοχή. Έτσι, οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 4,2 δις. ευρώ.

Τέσσερις μήνες μετά, όπως αποκάλυψε χθες η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και ο γράφων, το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει γίνει συνεταίρος των τραπεζιτών, άρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Επιπλέον το υπουργείο δηλαδή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει την ροή του χρήματος προς την οικονομία, καθώς το αρμόδιο όργανο που δημιουργήθηκε για αυτό το λόγο, το Συμβούλιο Εποπτείας δεν έχεισυνεδριάσει παρά μόνο μία φορά όταν διόρισε τους εκπροσώπους του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο των τραπεζών.

Το δημόσιο δηλαδή αφενός χάνει χρήματα, αφετέρου δεν μπορεί να κάνει πράξη αυτά που έχει υποσχεθεί.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να βιάζονται και να αγωνιούν στον ίδιο βαθμό όπως πριν από μερικούς μήνες. Καθυστερώντας τις αυξήσεις κεφαλαίου γλιτώνουν τόκους και θα βγάλουν περισσότερα κέρδη. Ισως και γι’ αυτό να ανεβαίνουν οι μετοχές τους. Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν γλιτώσει τόκους περί τα 140 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2009 λόγω της τετράμηνης καθυστέρησης.

Χρ. Ιωάννου