• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:58 - 16 Αυγ 2007

Εταιρείες φύλαξης: Ανατροπές επιφυλάσσει η αλλαγή Νόμου 2518

Nέα παράταση λόγω των επικείμενων εκλογών τώρα πια αναμένεται να πάρει η αλλαγή του Νόμου 2518 από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, που αφορά τον κλάδο της φύλαξης, κοινώς τις εταιρείες security. Με την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου ουσιαστικά θα επικρατήσει και ξεχωριστή αδειοδότηση για τις τρεις βασικές κατηγορίες επιχειρήσεων του κλάδου που χωρίζονται σε αυτές που απλώς τοποθετούν συστήματα ασφαλείας, αυτές που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης και αυτές που πραγματοποιούν χρηματαποστολές.

Διάκριση που σήμερα δεν υφίσταται προκαλώντας έτσι μία διευρυμένη ασάφεια στο αντικείμενο των επιχειρήσεων του κλάδου. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, στη χώρα δραστηριοποιούνται 1.027 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, εκ των οποίων μόλις δύο και συγκεκριμένα οι πολυεθνικοί παίκτες Group 4 και Βrinks-Ερμής ελέγχουν το 40% της αγοράς.

Με μαθηματική ακρίβεια επώνυμοι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν το άμεσο ξεκαθάρισμα του κλάδου από τους μικρούς, τους ανειδίκευτους και τους μη επαγγελματίες καθώς όπως υποστηρίζει οι ανάγκες και οι απαιτήσεις της αγοράς έχουν πλέον κορυφωθεί για προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και εγγυημένης ασφάλειας και απόδοσης.

Από πλευράς μεγέθους η συνολική εγχώρια αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας (βάσει αξίας) παρουσίασε ανοδική τάση την περίοδο 1998-2006, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23,4%. Η εκτίμηση είναι ότι το μέγεθος της αγοράς ανήλθε πέρυσι στα 430 εκατ. ευρώ περίπου ενώ για φέτος προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση κατά 15% τουλάχιστον.

Ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί τον βασικότερο πελάτη των εταιρειών του κλάδου κατά 70% περίπου με δεύτερο το Δημόσιο (23%) και τρίτο τις τράπεζες με 7%. Το ενθαρρυντικό για το μέγεθος του κλάδου είναι ότι και οι υπηρεσίες του δημοσίου έχουν ξεκινήσει να εκχωρούν την φύλαξή τους σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ηδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί διαγωνισμοί για την φύλαξη του ΗΣΑΠ, του ΙΚΑ, του ΟΣΕ ενώ από τους σημαντικότερους είναι και αυτός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που αφορά την φύλαξη των έξι περιφερειακών αεροδρομίων το κόστος του οποίου φθάνει τα 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Δ.Κ