• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:11 - 24 Ιαν 2008

Πώς έπεσε θύμα απάτης η Societe Generale ;

Εν μέσω της εντεινόμενης φημολογίας για τις διαγραφές ζημιών - ρεκόρ, η γαλλική τράπεζα Societe Generale παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς υποστηρίζει ότι είναι «θύμα απάτης».

Συγκεκριμένα η τράπεζα ανακάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ένας χρηματιστής στο Παρίσι πήρε περισσότερες θέσεις από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, κίνηση που θα κοστίσει στην Societe Generale περί τα 4,9 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει σε 2,05 δισ. ευρώ νέες απομειώσεις χρεογράφων λόγω της κρίσης των subprimes.

Η Societe Generale θα υποφέρει περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες Γαλλικές τράπεζες από την κρίση των subprimes καθώς τα υψηλού ρίσκου πιστωτικά της προϊόντα είναι ασφαλισμένα σε αμερικανική εταιρεία, η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η φημολογία κάνει λόγο για απομειώσεις ύψους 4-5 δις ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι όταν ένας τραπεζικός οίκος έχει έκθεση στην αγορά ύψους 5 δις ευρώ και προμήθειες μόλις 230 εκατ. ευρώ, είναι αναμενόμενο να υπάρξουν περισσότερες συνέπειες από αυτές που προλάβαμε να δούμε στο προηγούμενο τρίμηνο.

Οι φήμες που θέλουν την τράπεζα να διαγράφει 40 δις ευρώ χαρακτηρίζονται εξωπραγματικές για τον απλούστατο λόγο ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι μόνο 35 δις ευρώ.