• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:18 - 29 Φεβ 2008

ΔΕΠΑ: Τι απαντά για τον Ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου στην Ηγουμενίτσα και είχε ως θέμα: «Ελληνο-ιταλικός Αγωγός Φυσικού Αερίου : Έργο Εθνικής σημασίας – Μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ηπείρου» συμμετείχε η ΔΕΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας απάντησε στις κατηγορίες για τις επιπτώσεις της κατασκευής του αγωγού στο περιβάλλον.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από την ΤΕΔΚ Νομού Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ηπείρου.

Στα πλαίσια της ημερίδας έγιναν οι εξής παρουσιάσεις :

• «Προδιαγραφές Εγκαταστάσεων Αεριοστροβίλων / Συμπιεστών»

(Εμμ. Kακαράς Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Μηχανολόγων-Μηχανικών Ε.Μ.Π., Τομέας Θερμικής Μηχανικής, Εργαστήριο Ατμολεβήτων & Θερμικών Εργοστασίων)

• «Βασικά Τεχνικά και Λειτουργικά Χαρακτηριστικά του Υποθαλάσσιου Αγωγού Ελλάδας – Ιταλίας και των Σταθμών Συμπίεσης και Μέτρησης»

(Αντώνης Νάτσικας, Αναπληρωτής Γενικός Δ/ντής Εταιρικής Ανάπτυξης & Σχεδιασμού της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ Α.Ε.)

• «Φυσικό Αέριο – Οικονομικό ασφαλές και light»

(Δημήτρης Σούλτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Φυσικός – Πρώην Δ/ντής ΥΗΣ Πηγών Αωού)

• «Κύρια Περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την κατασκευή και λειτουργία του Ελληνοϊταλικού αγωγού Φ.Α. στην παράκτια περιοχή της Κοινότητας Πέρδικας του Ν. Θεσπρωτίας»

(Κων. Μπάτος Χημικός Μηχανικός, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Μελετών EXERGIA Α.Ε.)

• «Τουρισμός και Ενεργειακά Δίκτυα. Σύγκρουση ή συνύπαρξη;»

(Νικηφόρος Μπαλατσινός, Χωροτάκτης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΘΕΩΡΗΜΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε.»

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ κ. Αντώνης Νάτσικας και οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του Αγωγού και των εγκαταστάσεων, στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν προκειμένου οι επιπτώσεις αυτές είτε να μηδενισθούν είτε να μειωθούν στο ελάχιστο και στις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων αεριοστροβίλων και Συμπιεστών.Τονίσθηκε για άλλη μια φορά ότι η ΔΕΠΑ θα τηρήσει, όπως έχει κάνει σε όλα τα έργα που μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει, την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι το Φυσικό Αέριο είναι το πλέον φιλικό καύσιμο προς το περιβάλλον και ότι όχι μόνον δεν πρόκειται τελικά να δημιουργήσει πρόβλημα στο περιβάλλον και στην τουριστική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας, αλλά με την υποκατάσταση του πετρελαίου στις βιομηχανικές και τις βιοτεχνικές εγκαταστάσεις και τις κεντρικές θερμάνσεις στις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας θα συμβάλλει στη μείωση των συνολικά εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον.

Κατά την Ημερίδα δόθηκαν απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με τις ανησυχίες ορισμένων φορέων και εκπροσώπων της περιοχής, ενώ με τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία καταρρίφθηκε η ανεύθυνη φημολογία που καλλιεργείται τεχνηέντως τον τελευταίο καιρό.

Συγκεκριμένα:

1. Ανησυχίες για δήθεν δημιουργία όξινης βροχής

Απάντηση

Από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων συμπίεσης δεν παράγεται διοξείδιο του θείου (SO2), δεδομένου ότι το φυσικό αέριο δεν περιέχει θείο. Κατά συνέπεια, χωρίς διοξείδιο του θείου δεν μπορεί να παραχθεί η παραμικρή ποσότητα όξινης βροχής.

2. Ανησυχίες ότι θα αντλείται νερό από τη θάλασσα για την ψύξη των εγκαταστάσεων το οποίο θα επιστρέφει στη θάλασσα δήθεν σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και θα καταστρέφει τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα.

Απάντηση

Οι εγκαταστάσεις ψύξεως του αερίου (μετά τη συμπίεσή του), είναι αερόψυκτες και δεν χρησιμοποιείται ούτε θαλασσινό νερό ούτε γλυκό νερό για την ψύξη, γιατί απλά δεν χρειάζεται.

Οι συμπιεστές δεν είναι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δεν χρησιμοποιούν νερό για τη λειτουργία τους.

Το νερό θα χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες του συστήματος πυρόσβεσης και για τις ανάγκες των εργαζομένων.

3. Ανησυχία ότι δήθεν θα δημιουργείται λευκό νέφος που θα σκεπάζει όλη την περιοχή.

Απάντηση

Δεν θα δημιουργείται ούτε λευκό ούτε άλλου χρώματος νέφος.

Οι ελάχιστοι παραγόμενοι ρύποι (οξείδια του αζώτου και διοξείδιο του άνθρακα) είναι άχρωμοι και λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας του μείγματός των με τον ατμοσφαιρικό αέρα, θα ανέρχονται ταχύτατα στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας και θα διαχέονται σχεδόν αμέσως.

Τα στοιχεία μπο