Ο κλάδος επίπλων σπιτιού ενισχύθηκε κατά 47,2% σε ευρώ 42,7 εκ. από ευρώ 29 εκ. το 2006 με το νέο λανσάρισμα του brand ENTOS με άνοιγμα 5 καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το νέο own-brand ENTOS απευθύνθηκε με επιτυχία στο καταναλωτικό κοινό και παρουσιάζει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενθαρρυντικές είναι επίσης και οι πωλήσεις του brand ORADO.
Ο κλάδος επίπλων γραφείου σημείωσε αύξηση της τάξης του 17,2% σε ευρώ 57,9 εκ. με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να παρουσιάζουν αύξηση 27,7%. Η σημαντική αυτή αύξηση προέρχεται από τη συνεχή ανοδική πορεία του brand SATO, καθώς το 2007 εμπλουτίστηκε τόσο το προιοντικό μίγμα όσο και η πελατειακή βάση, μεταξύ άλλων με σημαντικά projects από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στον συγκεκριμένο κλάδο, σημαντικό γεγονός μέσα στο 2007, ήταν και η συμφωνία αντιπροσώπευσης της αμερικανικής HAWORTH, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες επίπλων γραφείου στον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα, το 2007 ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 37,9% στα ευρώ 77,1 εκ. από ευρώ 55,9 εκ. το 2006, ενώ ο κύκλος εργασιών των θυγατρικών εξωτερικού αυξήθηκε κατά 4,5% στα ευρώ 23,4 εκ. από ευρώ 22,4 εκ. το 2006.
Το Μικτό Κέρδος κατά το 2007 παρουσίασε αύξηση 31,2% διαμορφούμενο στα ευρώ 45,9 εκ. από ευρώ 34,9 εκ. το 2006. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αποτελεσματική διαχείριση της αναπτυξιακής πορείας, στη σωστή διάρθρωση του προϊοντικού μείγματος και στη συγκράτηση των δαπανών στις παραγωγικές μονάδες. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του κόστους πρώτων υλών και μεταφορικών από την ανατίμηση του πετρελαίου.
Το Μικτό Περιθώριο Κέρδους σημείωσε περαιτέρω αύξηση το 2007 φθάνοντας το 45,6% των πωλήσεων έναντι 44,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Επενδυτικών Δραστηριοτήτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε ευρώ 7,9 εκ. έναντι ευρώ 6,5 εκ. το 2006, αυξημένα κατά 21,6% σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω. Αύξηση κατά 26,1% παρουσίασαν τα Κέρδη πρό Φόρων Τόκων και Επενδυτικών Δραστηριοτήτων (EBIT) το 2007 και ανήλθαν σε ευρώ 4,9 εκ. έναντι ευρώ 3,9 χιλ. το 2006. Τα Κέρδη προ Φόρων (EBT) ανήλθαν στα ευρώ 1,6 εκ. το 2007 από ευρώ 8,2 εκ. το 2006.
Τα Κέρδη Μετά Φόρων και Δικαιωμάτων Μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε ευρώ 1 εκ. το 2007, από ευρώ 5 εκ. το 2006. Τα κέρδη ανά μετοχή για το 2007 θα ανέλθουν σε ευρώ 0,04 από ευρώ 0,18 το 2006.
Σημειώνεται πως ΕΒΤ και EATAM 2006 περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ευρώ 6,9 εκ. ενώ EBITDA, EBIT, ΕΒΤ και EATAM 2007 περιλαμβάνουν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ευρώ 0,5 εκ.
Κύριοι λόγοι που επηρέασαν τα αποτελέσματα της χρήσης 2007:
Το 2007, ο Όμιλος προέβη σε σημαντικές κινήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή του καθώς και το λανσάρισμα own-brands και συνεργασιών.
Κατά τη διάρκεια της χρήσης παρουσιάζεται σημαντική αύξηση επενδύσεων από την ανάπτυξη των νέων καταστημάτων και του κέντρου Logistics στην Ελευσίνα και τις υποδομές (ERP) και αύξηση δαπανών από την ανάπτυξη του δικτύου, την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως τα Logistics συνεπεία του μοντέλου λειτουργίας του ENTOS.
Όσον αφορά στο λανσάρισμα του Brand ENTOS, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Το ENTOS αρχικώς βασίστηκε στο μοντέλο λειτουργίας "make to order" το οποίο στην πορεία δεν δύναται να καλύψει τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση, και δημιούργησε υψηλά κόστη διαχείρισης και αποθέματα τα οποία επηρέασαν τα αποτελέσματα της χρήσης 2007.
Ως αποτέλεσμα, η Διοίκηση της Εταιρείας άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας σε "make to stock" στο τέλος της χρήσης 2007 με απόλυτη επιτυχία, αλλαγή που επέφερε αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πελατών μας καθώς και θετικότερες αναπτυξιακές προοπτικές. Σημαντική απορρό



