Στην επιστολή τονίζεται ότι οι διαγραφές ύψους 37 δισ. δολαρίων οφείλονται σε μια σειρά λανθασμένων επιλογών, κυρίως λόγω της έλλειψης ελέγχου στην ανάληψη ρίσκου, αφού το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής εστίασε στη μεγιστοποίηση των εσόδων.
Σύμφωνα με τη UBS, το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής δεν κατόρθωσε να ανακαλύψει έγκαιρα τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν στην αγορά subprime, αλλά στηρίχτηκε στις προβλέψεις και στις εκτιμήσεις άλλων και όχι σε εξέταση όλων των παραγόντων και σε πλήρη ανάλυση της όλης κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου του 2007, η UBS έκλεισε το fedge fund Dillion Read Capital Management, έπειτα από ζημίες ύψους 150 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο ακόμη και τότε δεν αναγνώρισαν το μέγεθος της κρίσης, αλλά μόλις τον Ιούλιο, όταν ήταν ήδη αργά, τονίζεται στην επιστολή.



