• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:50 - 26 Μάι 2008

"Πιάστε λιμάνι... στο Χ.Α."

Πρόσκληση προς τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κόσμου για να περάσουν το κατώφλι του ΧΑ οι επιχειρήσεις της ποντοπόρου ναυτιλίας, απέστειλε ο κ. Σπ. Καπράλος, τονίζοντας μάλιστα ότι η αγορά είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί την ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία.

Σε γεύμα που παρέθεσαν προς του εκπροσώπους του ναυτιλιακού χώρου, στα μέλη του προεδρείουτης Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρόεδρος του ΧΑ, κ. Σπύρος Ι. Καπράλος, ο τελευταίος τόνισε ότι είναι μια εξαιρετική χρονική συγκυρία, μια περίοδος κατά την οποία όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι πρέπει να προσελκύσουμε την ποντοπόρο ναυτιλία στην ελληνική αγορά. Και σε αυτό, όπως υπογράμμισε, συνέτειναν οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο τα τελευταία χρόνια με την υποστήριξη τόσο της Ελληνικής Πολιτείας, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στο γεύμα συμμετείχαν από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής παρευρέθησαν οι γενικοί γραμματείς κκ Γιάννης Τζωάννος και Γιώργος Βλάχος.

Τον χώρο της ναυτιλίας εκπροσώπησαν οι κκ Νίκος Ευθυμίου, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Γεώργιος Γράτσος, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Βαρβατές, Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων και Κωνσταντίνος Καρούσης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της, κ. Αλέξιος Πιλάβιος.

Τέλος, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών παρέστησαν οι κκ Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Νικόλαος Νανόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias και Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ομιλία του ο κ. Καπράλος επεσήμανε ότι με τα νέα δεδομένα στις προϋποθέσεις εισαγωγής, όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες, ανεξαρτήτου μεγέθους και προέλευσης μπορούν να εισαχθούν σε μία από τις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι συνεχίζει να ισχύει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές εταιρίες και μετά την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επιπλέον, χάρη στη σωστά μεθοδευμένη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η γραφειοκρατία παρακάμπτεται, μειώνοντας τον χρόνο εισαγωγής στους 2-3 μήνες, χρόνο ανταγωνιστικό με τον αντίστοιχο των ξένων αγορών.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνέχεια ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες που μπορούν να εισαχθούν σήμερα στο ΧΑ αποκτώντας προβολή και αναγνωρισιμότητα, από τη συμμετοχή τους στους δείκτες του. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αποδείξει ότι διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας για να στηρίξει οποιουδήποτε μεγέθους εταιρίες.

Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης και πραγματοποιούν το 65% των καθημερινών συναλλαγών που προσεγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ καθημερινά. Η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ξεπερνάει τα €15 δισ.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχουν οι τράπεζες - ανάδοχοι στην επιτυχία του εγχειρήματος και τις κάλεσε να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην προσέλκυση της ναυτιλίας στο ΧΑ, υπογραμμίζοντας ότι "Οι επιδόσεις αλλά και οι προοπτικές της ποντοπόρου ναυτιλίας αξίζουν να τύχουν της αμέριστης υποστήριξης όλων των φορέων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Πολιτείας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει για μία ακόμα φορά την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα".