• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:05 - 29 Σεπ 2008

Πανικός με επιτόκια και ομόλογα-Προβλήματα ρευστότητας σε τράπεζες;

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πλέον τραπεζικά στελέχη για την πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων αλλά και των αγορών ομολόγων επισημαίνοντας ότι έκλεισαν οι κάνουλες ρευστότητας στην διατραπεζική και πλέον οι τράπεζες δανείζονται μόνο από την ΕΚΤ ενώ όσον αφορά τα ομόλογα προβάλει ορατά πλέον το ενδεχόμενο το spreads να αναρριχηθεί προς τις 100 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών υποχρεώνοντας επενδυτές να χτυπήσουν stop losses.

Ταυτόχρονα κα ιτο πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμη και μεταξύ τραπεζών στην Ελλάδα υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι μπορεί να βρεθεί στα κόκκινα τράπεζα και όλοι πλέον ανακρούουν πρύμαν, δεν δανείζουν και διερευνούν ποια τράπεζα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη όμως σχετίζεται με ένα φαινόμενο που δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη επί της ουσίας και έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν καταθέτες οι οποίοι φέρονται να πήγαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Ανησυχίες για τα spreads

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αγορές ομολόγων επικράτησε ένας πανικός όταν τα spreads σε Ελλάδα , Ιταλία και άλλες χώρες εκτοξεύτηκαν λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η κατάρρευση ουσιαστικά καιευρωπαϊκών τραπεζών.

Η κρίση χτυπά πλέον και τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αυτό πλέον είναι εμφανές.

Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων εκτοξεύτηκε στις 92 μονάδες βάσης ενώ στους 90 πόντους βρέθηκαν τα ιταλικά έναντι των γερμανικών. Στην Ελληνική αγορά έπασαυν να δίνουν τιμές κάποια χρονική στιγμή.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αν τα spreads αναρριχηθούν στις 100 μονάδες βάσης τότε υπάρχει ορατός κίνδυνος να χτυπηθούν stop losses δηλαδή να εκδηλωθεί κύμα ρευστοποιήσεων στα ελληνικά και όχι μόνο ομόλογα.

Σοκ με το euribor

Το euribor επί καθημερινής βάσεως αναρριχάταικαι θεωρείται πολύ πιθανό να βρεθεί στα επίπεδα του 5,25% αν και ορισμένοι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι ίσως αγγίξει και τα επίπεδα των 5,50%. Ήδη άγγιξε τα έπίπεδα των 5,24%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει μόνο δυσμενείς επιδράσεις στην αγορά αφενός γιατί οι τράπεζες θα χρυσοπληρώνουν την ρευστότητα αφετέρου οι τράπεζες θα μετακυλύουναυτό το βάρος στους δανειολήπτες.

Ήδη σε ορισμένες κατηγορίες δανείων παρατηρείται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων που φθάνει έως και 2%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην διατραπεζική είναι βεβαίως η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών. Καμία τράπεζα δεν δανείζει την άλλη και όταν το πράττει ζητά πολλές διασφαλίσεις.

Για πρώτη φορά μάλιστα τόσο έντονα κυκλοφορούν φήμες ότι υπάρχουν τράπεζες που βρίσκονται στα κόκκινα όσον αφορά την ρευστότητα τους.

Ανεξαρτήτως αν στιγμιαία ανέκυψε κάποιο πρόβλημα η αλήθεια είναι ότι όταν κυκλοφορούν τέτοιες φήμες μόνο πανικό μπορούν να προκαλέσουν.

Π. Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.