• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:49 - 06 Μάι 2009

Χάλυβας: Σοκ και δέος

Κατά 15% θα μειωθεί η ζήτηση για προϊόντα χάλυβα, σύμφωνα με ανακοίνωση της World Steel Association. Πρόκειται για την ισχυρότερη υποχώρηση από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


Για τις ΗΠΑ η μείωση της ζήτησης εκτιμάται στο 37%, στη NAFTA κατά 32%, στην Ευρώπη κατά 32%, ενώ στις χώρες BRIC προβλέπεται αντίσταση με διαφορετικά ποσοστά πτώσης. Στην Κίνα προβλέπεται υποχώρηση 5%, στη Βραζιλία 14% και στη Ρωσία 22%. Η μόνη χώρα που προβλέπεται ελάχιστη αύξηση της ζήτησης είναι η Ινδία με 1.2%.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, οι προβλέψεις αυτές έίναι πολυσήμαντες γιατί δεν αφορούν μόνο τις μεταφορές αλλά την ίδια τη ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας αφού τα προϊόντα σιδήρου ή χάλυβα καλύπτουν σχεδόν όλο το εύρος της μεταποιητικής διαδικασίας, από τα θεμέλια ενός σπιτιού, ως την κατασκευή δορυφόρων.

Το άλλο ανησυχητικό, είναι οι ενδείξεις για τις χώρες της BRIC, στις οποίες οι αγορές έχουν αποθέσει μεγάλο μέρος των προσδοκιών τους