• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:02 - 21 Δεκ 2012

Η Ελληνική εφευρετικότητα πίσω από την on-line επιχειρηματικότητα.

O Τζέφ Μπέζος ίδρυσε το Amazon το 1994, στα χνάρια του πρώτου κινήθηκε και ο Απόστολος Αποστολάκης, 4 χρόνια μετά ιδρύοντας το e-shop.gr, το μεγαλύτερο on-line κατάστημα στην Ελλάδα. Οι ετήσιες πωλήσεις του μεγαθηρίου Amazon που εδρεύει στο Σιάτλ αυξάνονται με διψήφια ποσοστά πουλώντας βιβλία, ενώ το e-shop δέχεται έξ αρχής το ωστικό κύμα της οικονομικής κατάθλιψης που επικρατεί στην Ελλάδα και έτσι άλλαζει γρήγορα την πορεία του, σταμάταει να πουλάει βιβλία και το γυρίζει στα ηλεκτρονικά είδη.    

H Ελλάδα είναι ένα δύσκολο τερέν στο on-line shopping για πολλούς και διαφόρους λόγους.Μόνο το μισό του πληθυσμού της Ελλάδας χρησιμοποιεί το ίντερνετ τακτικά εν αντιθέσει με τα δύο τρίτα της υπόλοιπης Ευρώπης που χρησιμοποιούν το ίντερνετ σε καθημερινή βάση. Επιπρόσθετος οι ευρυζωνικές συνδέσεις δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο καθώς αποφεύγουν να πληρώνουν μέσω πιστωτικής κάρτας ενώ προτιμούν να πληρώνουν με μετρητά όταν τους παραδίδεται το προϊόν που έχουν παραγγείλει .Τέλος οι ταχυμεταφορές στα νησιά γίνονται κυριολεκτικά μετ' εμποδίων.onlineshopping

Παρ' όλα αυτά το e-shop βρήκε λύσεις για να διορθώσει όλα τα παραπάνω:Διαθέτει 50 φορτηγά που κάνουν τις παραδώσεις των προϊόντων και εισπράττουν και μετρητά (κάτι που δεν έχει το Amazon). Επίσης το e-shop έχει ένα δίκτυο 52 καταστημάτων απο τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να πληρώνουν και να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει , μέσω αυτής της τακτικής το e-shop γλιτώνει χρήματα από την αποστολή προϊόντων.
Παρ' όλη 'όμως την εφευρετικότητα, το e-shop είχε να αντιμετωπίσει και την οικονομική κρίση οποία χτύπησε ακριβώς την στιγμή που ολοκληρώθηκε όλο το δίκτυο του e-shop και ο ενώ είχαν ήδη επενδυθεί χρήματα για την ολοκλήρωση του δικτύου .Το αποτέλεσμα ήταν οι πωλήσεις να μειωθούν και από 128 εκατ. ευρώ το 2009 έπεσαν το 2011 στα 46 εκατομ.ευρώ. Εν αντιθέσει με τις περισσότερες νέες επιχειρήσεις της Silicon Valley που τροφοδοτούνται από ένα ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου, το e-shop λόγω κακής οικονομικής συγκυρίας έχασε την ευκαιρία να αγοραστεί την περίοδο των παχιών αγελάδων. Όταν ξέσπασε η κρίση οι τράπεζες έκοψαν την πίστωση και χωρίς κεφάλαιο κίνησης το e-shop αναγκάστηκε να μεγαλώσει το χρόνο παράδοσης των προϊόντων και έτσι ανταγωνιστές όπως ο Κωτσόβολος που ανήκει στην Βρετανική εταιρία ηλεκτρικών ειδών Dixons, καρπώθηκαν το κέρδος.

Το e-shop θέτοντας νέα θεμέλια θα μειώσει το χρέος του το 2013

Το e-shop κατέθεσε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές του, πράγμα που βοήθησε πολύ. Τώρα οι μισές από τις παραγγελίες φτάνουν στην πόρτα του καταναλωτή την επόμενη μέρα , το e-shop κατάφερε να μειώσει και άλλο το κόστος ανατοποθετώντας νέες βάσεις και καινούργια θεμέλια. Έτσι όπως όλα δείχνουν το χρέος θα μειωθεί το 2013.Ο κ. Αποστολάκης πιστεύει ότι οι Έλληνες αρχίζουν να αλλάζουν ψυχολογία και στρέφονται πλέον πιο εύκολα σε on-line αγορές. Τα αεροπορικά εισιτήρια κλείνονται ως επί το πλείστων μέσω διαδικτύου και αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας έχει συνηθίζει να δίνει τα στοιχεία της κάρτας του πλέον στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αυξάνεται με ποσοστά διπλάσια από ότι αυξάνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως τελικά κάποια στιγμή να αποδειχθεί ότι ο παραπάνω παραλληλισμός του e-shop με το Amazon δεν ήταν και τόσο τυχαίος και ούτε και τόσο παρατραβηγμένος. Όλα θα δείξουν.

Επιμέλεια :
Χριστίνα Ιορδανίδου

Τελευταία τροποποίηση στις 20/12/2012 - 15:19