• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:01 - 11 Δεκ 2007

«Προσωπικά» έχουν;

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση του υπουργού οικονομίας και Οικονομικών να μειώσει το μέγιστο όριο συμμετοχής ιδιωτών σε δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε 19,99% αντί για 20% που είχε αρχικώς ανακοινώσει.

Η «διευκρίνιση» ότι το όριο μειώνεται κατά μια μετοχή κάτω από το 20% μεταβάλλει ουσιαστικά την κατάσταση για τη MIG διότι δεν θα μπορεί να ενοποιήσει στον ισολογισμό της τα κέρδη του ΟΤΕ. Προϋπόθεση για την ενοποίηση κερδών είναι να εκπροσωπείται η εταιρία στο ΔΣ του ΟΤΕ και να έχει το 20% των μετοχών του.


Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή έχει διαστάσεις «προσωπικής κόντρας». Ορισμένοι εκτιμούν ότι η κόντρα αυτή δεν σχετίζεται τόσο με τη σχέση Αλογοσκούφη - Βγενόπουλου αλλά περισσότερο με τη σχέση Βγενόπουλου - Βουρλούμη.

Ο κ. Βουρλούμης ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού και έχει από παλιά προσωπικές σχέσεις με την οικογένεια Καραμανλή.

Συνεπώς έχει άμεση πρόσβαση και πολύ μεγάλη επιρροή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η σχέση του με τον κ. Βγενόπουλο είναι κάκιστη και αυτό αποκαλύφθηκε περίτρανα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η MIG είχε χαρακτηρίσει τον κ. Βουρλούμη «υπάλληλο των μετόχων του ΟΤΕ» και είχε αμφισβητήσει τις βασικές επιχειρηματικές επιλογές του, όπως τη συγχώνευση με την Cosmote και τον τρόπο χρηματοδότησης αυτής της συγχώνευσης.

Η προστασία του δημοσίου συμφέροντος δεν αυξάνεται από τη μείωση του ποσοστού κατά 1 μετοχή. Το μόνο που επιτυγχάνεται με αυτή την τροποποίηση είναι να μην ενοποιούνται τα κέρδη του ΟΤΕ στη MIG, δηλαδή να περιοριστεί η κερδοφορία της εταιρίας επενδύσεων. Και αυτό είναι πράγματι παράξενο.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου επενδύσεων σε δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, εξέπληξε την αγορά, καθώς είχε διαφανεί μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ MIG και κυβέρνησης.