• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Helleniq Energy: Συνταγή εξωστρέφειας με στόχο τα €1 δισ. EBITDA – Το πλάνο του Ομίλου
10:42 - 08 Αυγ 2025

Helleniq Energy: Συνταγή εξωστρέφειας με στόχο τα €1 δισ. EBITDA – Το πλάνο του Ομίλου

Με έμφαση σε εξωστρεφείς κινήσεις, όπως η ανάπτυξη παρουσίας στις διεθνείς αγoρές, τόσο των ΑΠΕ όσο και των ορυκτών καυσίμων, αλλά και δυναμική ανάπτυξη στη λιανική αγορά ενέργειας, με “όχημα” μια καθετοποιημένη και πλήρως ελεγχόμενη, πλέον, Elpedison, βαδίζει η HELLENiQ ENERGY για το στόχο του σχεδόν 1 δισεκ. κερδών . EBITDA για φέτος, με βάση όσα ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης,  ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου στους αναλυτές.  

Όπως αναφέρθηκε, δε, τόσο στο ενημερωτικό σημείωμα για τα αποτελέσματα όσο και ενώπιον των αναλυτών, σε σχέση με τις κινήσεις εξωστρέφειας, ήδη, ξεκίνησε η λειτουργία της HELLENiQ Petroleum Trading στην Ελβετία, με αντικείμενο τη διεθνή εμπορία αργού πετρελαίου και προϊόντων. Στο επίκεντρο, όπως αναφέρεται είναι η αξιοποίηση ευκαιριών και η ανάδειξη της σημαντικής θέσης του Ομίλου στην αγορά πετρελαιοειδών της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα.

Παράλληλα, δυναμικά ξεκινά η αυτόνομη παρουσία του Ομίλου στον κλάδο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μετά την ολοκλήρωση εξαγοράς της ELPEDISON. Κι όλο αυτό με μια νέα εμπορική στρατηγική και με άμεσες συνέργειες με τις βασικές δραστηριότητες και την ανάπτυξη στις ΑΠΕ.

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η παρουσία του Ομίλου στη διεθνή αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η HELLENiQ Renewables, μέλος της HELLENiQ ENERGY, προχώρησε σε νέα εξαγορά χαρτοφυλακίου ισχύος 405 MW έργων ΑΠΕ έτοιμων προς κατασκευή, σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

«Βρισκόμαστε σε θετικό έδαφος», δήλωσε, χαρακτηριστικά, στην ενημέρωση των αναλυτών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY (ΗΕ) Ανδρέας Σιάμισιης καταθέτοντας εκτίμηση κέρδη EBITDA στο 1 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2025. Με την πρόβλεψη αυτή επί τάπητος, ουσιαστικά, η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι, με τις κινήσεις εξωστρέφειας που προαναφέρθηκαν, αλλά και με τη βελτίωση των περιθωρίων διύλισης και της εικόνας της εγχώριας αγοράς καυσίμων, ότι θα καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν στην οικονομική της εικόνα, από τη συντήρηση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας που οδήγησε σε σημαντική μείωση της παραγωγής το β’ τρίμηνο, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι τα προσαρμοσμένα EBITDA του ευρύτερου κλάδου διύλισης, πωλήσεων καυσίμων και trading ήταν στα 297 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο έναντι 468 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2024 με περιθώρια διύλισης στα 13,6 δολ/βαρέλι έναντι 15,4 δολ/βαρέλι το 2024.

Πάντως η αγορά καυσίμων αυξάνει ρυθμούς, ένεκα έργων και τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο β΄τρίμηνο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καυσίμων στα αυτοκίνητα κατά 5%, κατά 6% στις αερομεταφορές και κατά 5% στο banquering.

Πράσινη ανάπτυξη

Βασικός πυλώνας, πέρα από τα ορυκτά καύσιμα για την ανάπτυξη της ΗΕ είναι οι ΑΠΕ και, δη, η περαιτέρω διείσδυση σε πιο “παρθένες” αγορές, όπου καταγράφονται μεγαλύτερα περιθώρια για κερδοφορία και απόδοση των επενδύσεων. Τέτοιες αγορές στον κλάδο των Ανανεώσιμών προχωρά είναι αυτές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπου υπάρχουν αποδόσεις της τάξης του 10%-12%. Βέβαια, κι εκεί, όπως είπε ο κ. Σιάιμισιης υπάρχουν θέματα καθυστερήσεων με τις αδειοδοτήσεις κτλ ενώ έχει ανακύψει και το θέμα με τις περικοπές.

Στο μεταξύ, έτοιμα προς κατασκευή είναι τρία σημαντικά έργα, που αφορούν τα δυο την αγορά της Ρουμανίας και ένα στην αγορά της Βουλγαρίας συνολικής δυναμικότητας 405 MW.

Πρόκειται για υβριδικό 186 MW Αιολικό με Αποθήκευση στην Ρουμανία και ένα ακόμα 96 MW, που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2027 και θα μπουν σε λειτουργία το 2028. Επίσης τρέχει και επένδυση σε υβριδικό έργο στη Βουλγαρία, δυναμικότητας 123 MW, που συνδυάζεται με αποθήκευση και το οποίο θα ετοιμαστεί για το 2027.

Όταν, δε, ολοκληρωθεί ο κύκλος επενδύσεων αυτός, αλλά και η απορρόφηση των έργων ΑΠΕ από την εξαγορά της ABO Energy στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε ΑΠΕ θα φτάσει τα 1,5 GW. Αυτή η ισχύς μαζί με την αξιοποίηση των αδειών της Elpedison, εκτιμάται ότι θα φέρουν σημαντική "πράσινη" κερδοφορία που υπολογίζεται στα 300 εκατ. πριν το τέλος της δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2025 τα ώριμα έργα των ΑΠΕ ανέρχονται στα 1,5 GW έναντι 1 GW στο πρώτο τρίμηνο και κατανέμονται 55% Ελλάδα, 34% Ρουμανία, 8% Βουλγαρία, 3% Κύπρος.

unnamed_12_3c1d4.png

Όπως, δε, τόνισε στους αναλυτές ο κ. Σιάμισιης, στόχος, με την αξιοποίηση του πράσινου μίγματος παραγωγής, είναι να καταστεί η Elpedison σε «green Utility» καθώς μάλιστα στρατηγικός στόχος είναι να έχει ο όμιλος πράσινη εγκατεστημένη ισχύ στα 2 GW το 2030.

Οι "πονοκέφαλοι"

Πάντως ο δρόμος αυτό για "πράσινη" ανάπτυξη δεν είναι "ανέφελος" γιαυτό και η ΗΕ επιλέγει να κάνει προσεκτικές κινήσεις. Όπως αναφέρθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών προβληματισμός υπάρχει για τις αυξανόμενες περικοπές των ΑΠΕ, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει κατά πολύ όσες έγιναν ολόκληρο το 2024, αλλά και την "υπερθέρμανσης" της αγοράς. κάτι που οδηγεί σε αποδόσεις της τάξης του 5-9% στα έργα ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι ενώ στο πρώτο εξάμηνο ο όμιλος αύξησε κατά 29% την ισχύ των εν λειτουργία έργων ΑΠΕ, στα 494 MW, εντούτοις η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε μόλις κατά 7% (στις 361 GWh έναντι 336 GWh πέρυσι). Και η συμμετοχή του κλάδου στα EBITDA μόλις κατά 1% (23 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ ευρώ πέρυσι), όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος.

Οι υδρογονάνθρακες

Σε ένα άλλο μέτωπο με σημασία ευρύτερη, ένεκα γεωπολιτικών ισορροπιών, αυτό της συμμετοχής σε έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι η διοίκηση δεν έχει ακόμα να πει κάτι, διότι δεν έχει καταλήξει στις τελικές κινήσεις της.

Πάντως, η εταιρεία έχει συνάψει “συμμαχία” με την ExxonMobil στις παραχωρήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε και στην τελευταία Γενική Συνέλευση, "σκανάρει" τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου, για τον οποίο η προθεσμία για την υποβολή προσφορών λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 08/08/2025 - 11:39