Στη συνάντηση συμμετείχε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Δημήτρη Φωκαΐδη, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, κ. Συμεών Καλομοίρη και τη Γενική Διευθύντρια, κα Ηρώ Δουμάνη, αναδεικνύοντας δύο βασικές προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων: τη μείωση του κόστους καυσίμων και την ανανέωση του στόλου φορτηγών δημόσιας χρήσης (ΦΔΧ).
Κόστος καυσίμων και ανταγωνιστικότητα
Η ΟΦΑΕ υπογράμμισε ότι το υψηλό κόστος του πετρελαίου κίνησης επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία των μεταφορικών επιχειρήσεων και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.
Τονίστηκε η ανάγκη στοχευμένων μέτρων για τη μείωση του κόστους καυσίμων, με τον Υπουργό να επισημαίνει ότι οι σχετικές παρεμβάσεις απαιτούν συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Η ΟΦΑΕ θεωρεί απαραίτητη τη διαμόρφωση συντονισμένης κυβερνητικής προσέγγισης, ώστε να εξεταστούν αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του κλάδου, ενω επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης πρόσθετων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, με ιδιαίτερη αναφορά στο METSAF.
Ανανέωση στόλου και πράσινη μετάβαση
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου ΦΔΧ. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (Social Climate Fund), για τη στήριξη της μετάβασης σε οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων, διευκρινίζοντας ότι δεν υφίσταται άλλο σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η Ομοσπονδία τόνισε ότι, με μέση ηλικία στόλου τα 22,9 έτη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑCEA, η μετάβαση από τα πεπαλαιωμένα φορτηγά απευθείας στην ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή.
Απαιτείται ένα ενδιάμεσο στάδιο, με κίνητρα για επενδύσεις σε σύγχρονα φορτηγά χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, παράλληλα με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών για τα εναλλακτικά καύσιμα και την ηλεκτροκίνηση.
Η ΟΦΑΕ υπογραμμίζει ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι σταδιακή, οικονομικά βιώσιμη και προσαρμοσμένη στις πραγματικές δυνατότητες των ελληνικών μεταφορικών επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό έχει εκπονήσει εξειδικευμένη μελέτη για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η ελληνική Κυβέρνηση την οποία παρέδωσε τον Ιούνιο 2025.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να διεκδικεί συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα διασφαλίσουν τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ελληνικών οδικών εμπορευματικών μεταφορών.



