Απελευθέρωση αγοράς - Επενδύσεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες
Στην ενότητα που αφορά την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς, το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο και τις επενδύσεις στις εγχώριες σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΣΕ , θα παρουσιάσει τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΟΣΕ, ενώ η κ. Ιωάννα Tσιαπαρίκου, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων – ΡΑΣ θα αναφερθεί στην ενδυνάμωση και εμπλουτισμό της σιδηροδρομικής αγοράς με νέες επιχειρήσεις. Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ζακ Κισέογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Goldair Gargo, θα παρουσιάσει το business plan της Rail Gargo Logistics Goldair, επικεντρώνοντας στα δρομολόγια, τις προσλήψεις και τις άμεσες προοπτικές στη διαμεταφορά εμπορευμάτων.
Ο κ. Φίλιππος Τσαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναφερθεί στις επενδύσεις στις εγχώριες σιδηροδρομικές υπηρεσίες και το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται στις σιδηροδρομικές γραμμές συνολικότερα θα παρουσιάσει ο κ.Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- ΑΠΘ. Ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.- ΕΕΣΣΤΥ, θα παρουσιάσει τις προοπτικές της εταιρείας και τις άμεσες προτεραιότητες στη διαχείριση και συντήρηση του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας και των ιδιωτών πελατών.
Τα έργα που έρχονται – η διαλειτουργικότητα
Στη δρομολόγηση των νέων σιδηροδρομικών έργων σύμφωνα με τις ελληνικές αλλά και τις διεθνείς τάσεις στις εμπορικές και επιβατικές μεταφορές και στις δημοπρατήσεις που έρχονται θα αναφερθεί ο κ. Χρήστος Διονέλης, Αντιπρόεδρος ΕΡΓΟΣΕ , ενώ ο κ. Tάκης Θεοφανόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Εurocert , θα παρουσιάσει καίρια θέματα πιστοποίησης της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος. Στη Σιδηροδρομική ΕΓΝΑΤΙΑ θα αναφερθεί ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας -ΤΕΕ/ΤΚΜ, ο κ. Aνδρέας Γερακάκης, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος - ΣΑΤΕ , θα μιλήσει για τις προσδοκίες ανάκαμψης του κατασκευαστικού κλάδου από τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ο κ. Δημήτρης Κατσώχης, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων , θα παρουσιάσει τα κριτήρια αναπτυξιακής πολιτικής για τον σιδηρόδρομο και τη συνεργασία του με τα άλλα μέσα μεταφοράς, ενώ ο κ. Νικόλαος Ροδόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Logistics - ΕΕL , θα συνδέσει τις επενδύσεις στο σιδηρόδρομο με την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ασφάλεια σιδηροδρομικών μεταφορών σε νέο περιβάλλον
Η βασική ενότητα της δεύτερης μέρας του συνεδρίου (Πέμπτη 29 Ιουνίου) είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών. Σχετικό χαιρετισμό θα απευθύνει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης. Για τις επενδύσεις ενίσχυσης της ασφάλειας, καθώς επίσης για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα και τα συστήματα περιορισμού τους θα μιλήσουν αντίστοιχα ο κ. Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής ΑΠΘ και ο κ. Κώστας Λυμπέρης, τ. καθηγητής ΕΜΠ. Ο κ. Τάσος Λαμπρόπουλος, Στέλεχος της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας ΟΣΕ , θα παρουσιάσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας στο Σιδηροδρομικό Δίκτυο και το νέο Ευρωπαϊκό Περιβάλλον. Για τον ειδικό ρόλο της συντήρησης και του συνεχούς ελέγχου του τροχαίου υλικού θα μιλήσει ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΕΣΣΤΥ- Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. Η κ. Αρτεμις Γαλάνη, Προϊστάμενη του αρμόδιου τμήματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα αναφερθεί στους ρόλους και αρμοδιότητες των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και διαχείριση συνεπειών από συμβάντα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αύξηση των δεικτών ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηρόδρομους θα αναφερθεί το αρμόδιο Τμήμα Ασφάλειας Σιδηροδρόμων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ ο κ. Χρήστος Σερετίδης, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Συμβούλων Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων – ΠΣΣΑΜΕΕ θα αναφερθεί στη σχετική εμπειρία και προτάσεις για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Κοινό που θα παρακολουθήσει
Κορυφαία στελέχη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς επίσης της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, εκπρόσωποι των αρμόδιων σιδηροδρομικών οργανισμών της ΕΕ, εκπρόσωποιχρηματοδοτικών φορέων, του σιδηροδρομικού και ευρύτερα του μεταφορικού τομέα,κατασκευαστικών φορέων , στελέχη πρεσβειών, αρμόδια στελέχη κομμάτων, εκπρόσωποι των ΜΜΕ ,φίλοι του σιδηροδρόμου κλπ.



