• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
08:18 - 13 Ιαν 2009

Θα υπερκαλυφθούν οι δημοπρασίες των εντόκων του ελληνικού δημοσίου

Την υπερκάλυψη με ένα συντελεστήκοντά στις 2 με 2,5 φορές προβλέπουν τα τραπεζικά στελέχη για την πολύ κρίσιμη δημορασία των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Η μέση σταθμική απόδοση θα κινηθεί με βάση την περίοδο λήξης των εκδόσεων μεταξύ 2,4% με 2,9%. Η γενική αίσθηση που επικρατεί στις τράπεζες που συμμετέχουν ως βασικοί διαπραγματευτές αγοράς είναι ότι περίπου το 65% με 70% της έκδοσης των εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2 δις ευρώ (μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές θα φθάσει έως τα 2,6 δις ευρώ) θα απορροφηθεί από ξένους επενδυτές ενώ το υπόλοιπο από τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Εφόσον η δημοπρασία υπερκαλυφθεί τότε θα αποτελέσει πρόκριμα για την σταδιακή μείωση του spread στα ομόλογα το οποίο χθες άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 238 μονάδες βάσης κυρίως λόγω του κινδύνου υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s. Το θετικό κλίμα πάντως έχει επανέλθει στην Ευρώπη όσον αφορά τις δημοπρασίες.

Οι δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη υπερκαλύπτονται ενώ οι αποδόσεις διαμορφώνονται σε πολύ λογικά επίπεδα. Η δημοπρασία στην Ιταλία καλύφθηκε πλήρως συγκεντρώνοντας συνολικά 13 δις ευρώ. Από την δημοπρασία 3μηνών εντόκων συγκέντρωσε 5,5 δις ευρώ ενώ οι προσφορές που υπεβλήθησαν κάλυψαν το ζητούμενο ποσό 1,79 φορές. Το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,66%.

Από την δημοπρασία των ετήσιων εντόκων συγκεντρώθηκαν 7,5 δις ευρώ , υπερκάλυψη 1,4 φορές ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,84%.Επίσης υπερκαλύφθηκε σημαντικά και η δημοπρασία 6μηνιαίωνεντόκων γραμματίων της Γερμανίας.Συγκέντρωσε 6,12 δις ευρώ με συντελεστή υπερκάλυψης 2,2 φορές ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στα 1,39%.

Στην Γαλλία το ποσοστό υπερκάλυψης έφθασε για το έτος έως 4,15 φορές. Από έντοκα γραμμάτια το γαλλικό δημόσιο άντλησε 8 δις ευρώ ενώ το μέσο σταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,47%.

Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.