• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:19 - 13 Ιουλ 2009

Τι συμβαίνει στις μικρές τράπεζες και πιέζονται στο ΧΑ;

Πριν εύλογο χρονικό διάστημα πρωτοστατούσαν οι μικρές τράπεζες στο ΧΑ καταγράφοντας κατά την περίοδο του ράλι εντυπωσιακά κέρδη. Εσχάτως όμως η κατάσταση έχει αναστραφεί και οι μικρές τράπεζες δέχονται σημαντικές πιέσεις. Γιατί πιέζονται οι μικρές τράπεζες , ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες;

Είναι ξεκάθαρο ότι εφόσον οι μικρές τράπεζες προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου οι μετοχές τους στο ΧΑ θα δεχθούν πιέσεις. Η Attica bank ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 152,3 εκατ. ευρώ με την έκδοση 8 νέων για κάθε 10 παλαιές στην τιμή των 1,4 ευρώ. Η μετοχή στο ΧΑ πιέζεται σημαντικά και διαπραγματεύεται στα 1,85 ευρώ καθώς η μετοχή τείνει να μειώσει το premium με το οποίο διαπραγματεύεται σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι η μετοχή της Attica bank θα τείνει να συγκλίνει προς την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

Η πίεση που ασκείται στην μετοχή της Aspis bank θα πρέπει να αποδοθεί στην σχεδιαζόμενη μείωση της ονομαστικής αξίας και στην αύξηση κεφαλαίου. Η ονομαστική αξία της Aspis Bank διαμορφώνεται στα 2,71 ευρώ και η μετοχή στα 0,97 ευρώ. Ουσιαστικά η τράπεζα δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου. Έτσι λοιπόν έχει αποφασίσει να μειώσει την ονομαστική αξία αποθεματοποιώντας μέρος του μετοχικού κεφαλαίου. Η νέα ονομαστική αξία θα κινηθεί μεταξύ 0,60 και 0,80 ευρώ ανά μετοχή. Η χρηματιστηριακή τιμή λοιπόν τείνει να συγκλίνει προς την νέα ονομαστική αξία. Η μείωση της ονομαστικής αξίας έχει ως σκοπό η Aspis bank να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 110 με 120 εκατ ευρώ.

Η πίεση στην Proton bank θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός αφενός του χρηματιστηριακού κλίματος αφετέρου στο ότι δεν αναμένονται εξελίξεις π.χ. η Πειραιώς θα διατηρήσει χωρίς να σχεδιάζει να απορροφήσει την Proton bank.

Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.