Το ΤΤ πάντως δεν γνώριζε τις κινήσεις της Attica bank και εδώ υπάρχει ένα θέμα ηθικής τάξης. Η Attica αποχώρησε από την διαδικασία διεκδίκησης της Aspis bank και έχει μείνει πλέον ο Β. Ρέστης, ένα ξένο fund το οποίο ενδιαφέρεται μεν αλλά ακόμη δεν έχει υποβάλλει επίσημη πρόταση ενώ και άλλη ελληνική τράπεζα κινείται ακόμη διερευνητικά.
Η ΤτΕ θα εγκρίνει τον Β. Ρέστη για την Aspis;
Η υπόθεση Ρέστη όμως δεν είναι απλή τουναντίον είναι πολυσύνθετη και πλέον μπορεί να λεχθεί ότι η λύση που θα βρεθεί για το μέλλον της Aspis bank περνάει μέσα από την ΤτΕ. Ο Β. Ρέστης που είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας υπέβαλλε προσφορά ως οικογένεια ενώ θα μπορούσε να υποβάλλει προσφορά ως FBBank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 51%. Γιατί όμως επέλεξε σε αυτή την χρονική στιγμή ο Β. Ρέστης να μην εμπλέξει την FBBank;
Η FBBank δεν διαθέτει τα κεφάλαια ή την απαραίτητη πλεονάζουσα κεφαλαιακή διάρθρωση ώστε να υποβάλλει προσφορά. Το μεγαλύτερο όμως θέμα σχετίζεται με την στάση της ΑΤΕ η οποία έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Β. Ρέστη. Η σύγκρουση αυτή όμως εδράζεται σε αιτίες ουσιαστικές.
Ο Β. Ρέστης πριν πολύ καιρό ήθελε να αγοράσει έναντι πινακίου φακής το ποσοστό της ΑΤΕ στην FBBank που ανέρχεται στο 49%.
Οταν ο Β. Ρέστης επιχείρησε να πουλήσει το 51% στην Aspis bank ο διοικητής της ΑΤΕ Δ Μηλιάκος δεν γνώριζε τίποτε.
Η πλευρά της ΑΤΕ έχει άρει την εμπιστοσύνη της στην διοίκηση της FBBank
H σύνθεση του ΔΣ της FBBank αποδεικνύει πολλά το 49% επί της ουσίας δεν εκπροσωπείται. Οι λόγοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι, που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν οδήγησαν σε σύγκρουση την ΑΤΕ με τον Ρέστη.
Η ΤτΕ καλείται να αξιολογήσει τα πράγματα και να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την πρόταση ενός επιχειρηματία - εφοπλιστή για την Aspis bank.
Η ΤτΕ πάντως δεν διάκειται θετικά επιχειρηματίες να αγοράζουν τράπεζες. Η λύση της Aspis bank περνάει μέσα από την ΤτΕ.
Οι 5 κρίσιμες μέρες για την Πρόνοια
Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση που δίδεται από τον νόμο για να ανακληθεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Aspis Πρόνοια.
Οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι, εκπρόσωποι από το Κατάρ και την Ελβετία μάλλον αποστασιοποιούνται. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι μπορεί να υπάρξει λύση στο παρά 5 για την Πρόνοια ή την Παρασκευή το απόγευμα θα κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το κεφάλαιο της ασφαλιστικής;
Η λύση που μπορεί να βρεθεί θα είναι μόνο πολιτική με στόχο να διασφαλισθούν οι εκατοντάδες θέσεις εργασίες και να διασφαλισθούν οι ασφαλισμένοι. Μια λύση θα ήταν να ανακληθεί η άδεια και να υπάρξει ένα πρόγραμμα 3 με 5 ετών εξυγίανσης της ασφαλιστικής στην οποία το κράτος θα συμμετείχε ως μέτοχος.
Η λύση αυτή μπορεί να είναι βιώσιμη. Στις ΗΠΑ η AIG η Citibank έχουν μετόχους το κράτος. Λύση μπορεί να υπάρξει μόνο όμως με εγγύηση του δημοσίου.
Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.



