• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μεγάλος ασθενής της αγοράς (και τον Ιανουάριο) οι τράπεζες
07:58 - 01 Φεβ 2019

Μεγάλος ασθενής της αγοράς (και τον Ιανουάριο) οι τράπεζες

Ο πρώτος ανοδικός μήνας για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. μετά από ένα 5μηνο διαρκούς πτώσης ήταν ο Ιανουάριος, παρ’ ότι η αγορά είχε γενικώς διττή εικόνα, δεδομένου ότι υστέρησαν – ξανά – οι τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης έχοντας τη στήριξη των μετοχών της πραγματικής οικονομίας ενισχύθηκε κατά 3,48% τον Ιανουάριο, όμως ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να πιέζεται, χάνοντας 13,53% κλείνοντας χθες πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά.

Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα ήταν η περαιτέρω μείωση της αξίας συναλλαγών ένδειξη ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, έχοντας σταματήσει τις περισσότερες κινήσεις τους.

Ο μέσος τζίρος το μήνα που έφυγε διαμορφώθηκε στα 38 εκατ. ευρώ, επίδοση αν μη τι άλλο εξαιρετικά κακή, αρκεί να τονίσουμε ότι οι μέσες συναλλαγές του 2018 – που ήταν ένα πολύ «φτωχό» σε τζίρο έτος - ήταν στα 55 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος της αγοράς και η κεντρική αιτία που δεν μπορεί να διαμορφωθεί momentum σοβαρής αντίδρασης και αλλαγής επιπέδου, που θα οδηγούσε το Γενικό Δείκτη προς τη ζώνη των 680-700 μονάδων.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να μαστίζονται από τα προβλήματα των κόκκινων δανείων που συνεχίζουν να συσσωρεύονται στα χαρτοφυλάκιά τους, οπότε αδυνατούν να παίξουν το ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Έτσι, παρ' ότι υπήρξαν blue chips που έδωσαν κέρδη άνω του 10% τον Ιανουάριο ενώ αφυπνίστηκαν και αρκετές μετοχές της μικρομεσαίας αποτίμησης, τελικώς το κέρδος του Γενικού Δείκτη τον Ιανουάριο ήταν μόλις 22 μονάδες ή ποσοστό 3,48%.

Η αγορά μάλιστα δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει ούτε την έξοδο στις αγορές, αλλά ούτε και την αρκετά σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές να έχει κατέλθει σε χαμηλό έξι μηνών.

Παράλληλα, το Χ.Α. έμεινε – ουσιαστικά – θεατής στην εντυπωσιακή «επιστροφή» των διεθνών χρηματιστηρίων αυτό το μήνα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς δείκτες, με οδηγό τη Wall Street «επέστρεψαν» με θεαματικό τρόπο, εξανεμίζοντας σχεδόν τις απώλειες του ιδιαίτερα πτωτικού Δεκέμβρη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 7,2% τον Ιανουάριο, ο S&P 500 κέρδισε 7,9% και ο Nasdaq 9,7%. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, ο φετινός ήταν ο καλύτερος Ιανουάριος από το 1987 για τους Dow Jones και S&P 500.