Ενημερώνοντας τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του τριμήνου ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει «χαμηλή ευαισθησία» στην πορεία των επιτοκίων και για το λόγο αυτό θεωρείται δεδομένο ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα κινηθούν εντός στόχου στο σύνολο του έτους, παρά την υποχώρηση του πρώτου τριμήνου.
Ο CEO της Alpha Bank τόνισε πως αναμένει άμεση βελτίωση στο επόμενο τρίμηνο χάρη στην ενισχυμένη πιστωτική επέκταση, στην αλλαγή τιμολόγησης των καταθέσεων, αλλά και στις αποδόσεις των επενδύσεων χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
Τόνισε δε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2024, φθάνοντας τα 239,3 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank για το 2025 θα προτείνει τη διανομή του 50% επί των δημοσιευμένων κερδών της εκ των οποίων το 75% μέσω της επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback). Ο κ. Ψάλτης, αναβάθμισε ήδη το στόχο για κέρδη ανά μετοχή τα οποία θα ξεπεράσουν τα 0,45 ευρώ, μία αύξηση 7% σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις για το 2027.
Σχετικά με τη συνεργασία με την Unicredit, ο κ. Ψάλτης προανήγγειλε εξελίξεις στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών.
Δεν αναμένονται, πάντως, άμεσα νέες εξαγορές ούτε επέκταση σε άλλες αγορές, όπως είπε. H τράπεζα παραμένει βέβαια ανοιχτή σε ευκαιρίες που ταιριάζουν με τον σχεδιασμό της.
Αναμένεται, παράλληλα, προϊοντική επέκταση, ενίσχυση των εσόδων και υψηλότερες αποδόσεις από τις υπάρχουσες συμφωνίες που έχουν «απογειώσει» ήδη τα έσοδα του asset management.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εξαγορά της AXIA Ventures (που ακολούθησε αυτές των FlexFin και Astro Bank), η οποία αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα κέρδη ανά μετοχή με απόδοση επένδυσης άνω του 20%.
Στεγαστικά δάνεια
Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, η διοίκηση της τράπεζας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς όπως ανέφερε ειδικά για το Σπίτι μου ΙΙ είναι μεγάλη η ζήτηση αλλά λίγες οι εκταμιεύσεις.
Μια μικρή αύξηση στα NPEs των στεγαστικών δεν δημιουργεί ανησυχία στην τράπεζα ενώ το σύνολο των NPEs είναι εντός στόχων στο 3,8%.
Η ατμομηχανή των νέων χορηγήσεων είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία ο κ. Ψάλτης, διαπιστώνει μετατόπιση και ενίσχυση του ενδιαφέροντος στη βιομηχανία που έχει δημιουργηθεί ένα ενδιαφέρον και αναπτυσσόμενο γκρουπ επιχειρήσεων.



