• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:11 - 06 Ιουν 2008

Οι Αμερικανοί διασώζουν για πολλοστή φορά τις ελληνικές τράπεζες

Το τελευταίο διάστημα οποιαδήποτε πρωτοβουλία ή ενέργεια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών έχει εξεταστεί και σχετίζεται με θέματα κεφαλαιακής επάρκειας ή ενίσχυσης της ρευστότητας συνδέεται πλέον και με τους Αμερικανούς επενδυτές.

Η Εθνική πρωτοπορώντας ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών και στράφηκε στην Αμερική για να υλοποιήσει το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης.

Η Alpha bank επίσης πρωτοπορώντας είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που διαθέτει πλέον US MTNs δηλαδή μια πλατφόρμα με βάση την οποία η τράπεζα θα προβαίνει σε εκδόσεις με στόχο να ενισχύει την ρευστότητα της αλλά σε όρους δολαρίου.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν MTNs προγράμματα αλλά σε όρους ευρώ εξού και φέρει την ονομασία euro ΜΤΝ’s.

Επίσης άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες για λόγους μυστικότητας προβαίνουν σε private placement με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους απευθυνόμενες κατά βάση σε Αμερικανούς επενδυτές.

Σημειώνεται ότι έως τώρα για να αυξηθεί η ρευστότητα οι τράπεζες κατέφευγαν είτε στις παραδοσιακές καταθέσεις , είτε στις τιτλοποιήσεις , στις σχεδιαζόμενες καλυμμένες ομολογίες οι οποίες χρησιμοποιούν ως εγγύηση δάνεια.

Εσχάτως οι ελληνικές τράπεζες καταφεύγουν στην ΕΚΤ και με εγγύηση κρατικά ομόλογα λαμβάνουν ρευστότητα , ισόποση της εγγύησης.

Παράλληλαενισχύσου την ρευστότητα τους και μέσω commercial paper τα οποία αποτελούν ειδικές εκδόσεις μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας. Είναι ενδεικτικό ότι η Eurobank διατηρεί πρόγραμμα commercial paper 2 δις ευρώ.

Παρά τις σύνθετες εναλλακτικές λύσεις που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο διάστημα στρέφονται μαζικά στους Αμερικανούς επενδυτές με στόχο να ενισχύσουν την ρευστότητα τους. Η Citigroup , Morgan Stanley, Merrill Lynch , Goldman Sachs κ.α. στηρίζουν διαχρονικά τις ελληνικές τράπεζες.

Π Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.