• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:29 - 10 Ιουλ 2008

Τελικά η κατάσταση στις τράπεζες δεν είναι και τόσο χάλια

Μπορεί τα κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2008 να σημειώσουν πτώση έως και 18%, να υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι τα business plan δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν ωστόσο τα πράγματα στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι τόσο χάλια όσο π.χ. σε άλλες ευρωπαϊκές ή αμερικανικές.

Οι λόγοι που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα είναι

1)Καμία μεγάλη ελληνική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε διαγραφές ή απομειώσεις κεφαλαίων λόγω της διεθνούς κρίσης.

Μπορεί τα έσοδα από χρηματοοικονομικά να καταβαραθρώθηκαν επιδρώντας στα κέρδη αρνητικά αλλά μέχρι εκεί.

2)Η αύξηση των δανείων στην Ελλάδα 22% με βάση τα στοιχεία Μαΐου είναι άκρως εντυπωσιακή τηρουμένων των αναλογιών.

Βέβαια υπάρχουν ανησυχίες μήπως αυτή η επιθετική ανάπτυξη θα γεννήσει προβλήματα στον μέλλον και ειδικά επισφάλειες αλλάμέχρι τώρα τέτοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί.

3)Το margin το καθαρό περιθώριο κέρδους στις τράπεζες παρά την σημαντική αύξηση του κόστους του χρήματος παραμένει σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα κοντά στο 3% ή οριακά χαμηλότερα.

4)Τα λειτουργικά κόστη έχουν ελεγχθεί και εν πάσει περιπτώσει δεν αποτελούν μεγάλο αγκάθι.

5) Τα έσοδα από το εξωτερικό τηρουμένων των αναλογιών δεν πηγαίνουν και άσχημα.

Η Εθνική π.χ. θα επιτύχει καλά κέρδη από το εξωτερικό στο α΄6μηνο του 2008.

Σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες επλήγησαν από την εξωγενή κρίση αλλά τελικά τα πράγματα δεν είναι τραγικά.

Οι κεφαλαιοποιήσεις καταβαραθρώθηκαν ως αποτέλεσμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας και ρευστοποιήσεων αλλά η αλήθεια είναι ότι ο πυρήνας της χρηματοοικονομικής εικόνας των τραπεζών παραμένει υγιής ή περίπου υγιής.

Π. Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.