• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:16 - 23 Οκτ 2008

Τα hedge funds πυροβολούν αδιακρίτως τράπεζες

Μπαράζ ρευστοποιήσεων από hedge funds και θεσμικά χαρτοφυλάκια δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες. Οι 1.800 μονάδες θεωρούνται πολύ πιθανός στόχος για το ΧΑ αν η κατάσταση δεν αναστραφεί άμεσα. Γιατί όμως αδιακρίτως οι ξένοι πωλούν Ελλάδα;

Οι λόγοι είναι τρεις:

1) Τα hedge funds ρευστοποιούν καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της αποεπένδυσης από τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη και την μετατόπιση του κεφαλαίου εκ νέου στις ΗΠΑ
2) Τα hedge funds για να διασώσουν τους ισολογισμούς τους προβαίνουν σε επιθετικές ρευστοποιήσεις ώστε να διασφαλίσουν την ρευστότητα τους.
3) Η εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα με τους τραπεζίτες να εμφανίζονται από κοινού και όχι μεμωνομένα να ζητούν την οικονομική ενίσχυση τους κράτους έχει ενοχλήσει τους ξένους funds managers.

Στην Ελλάδα κάνετε monkey business δηλαδή «βρομοδουλειές» ανέφερε ξένος διαχειριστής σε Έλληνα τραπεζίτη ο οποίος ρωτούσε γιατί πωλούν τόσο επιθετικά οι ξένοι. Στο πλαίσιο αυτό αδιακρίτως ρευστοποιούν χωρίς να αξιολογούν αν μια τράπεζα έχει καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα από την άλλη.

Τραπεζίτης μάλιστα δήλωνε ότι «οι ξένοι μας έχουν βγάλει όλους στην σέντρα και μας πυροβολούν αδιακρίτως». Η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι επενδυτές που θα ρευστοποιήσουν άμεσα κατέχουν κοντά στα 10 εκατ μετοχές ενώ είναι ασαφές πως θα κινηθούν οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές οι οποίοι ελέγχουν πολύ μεγάλα ποσά των ελληνικών τραπεζών. Στην Εθνική ελέγχουν το 53% , στην Alpha το 46% με 47% , το 45% της Πειραιώς το 35% της Κύπρου το 28% της Eurobank κ.α.

Αν σημειωθούν επιθετικές ρευστοποιήσεις από ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές τότε είναι πιθανό όλες οι τραπεζικές μετοχές να κατακρημνιστούν και να αγγίξουν επίπεδα απαξίωσης. Το χειρότερο ενδεχόμενο θα ήταν η Εθνική να εμφανίζει μονοψήφιο αριθμό ως χρηματιστηριακή τιμή ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές αγγίζουν επίπεδα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες στις αγορές θεωρούνται άκρως ελκυστικά.

Για μια ακόμη μέρα η Εθνική η Eurobank η Alpha αλλά και γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε ισχυρό σφυροκόπημα από funds τα οποία αποχωρούν μαζικά λόγω της διεθνούς κρίσης. Με απώλειες από 7% έως 10% η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Π. Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.