Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης λειψυδρίας με τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα αντιμετώπισης της λειψυδρίας αφού σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη «η χώρα χρειάζεται άμεσα να αποκτήσει και να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτων», το οποίο θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης.
Την τελευταία δεκαετία καταγράφεται υπερδιπλασιασμός (+139%) στη χρήση νερού για ύδρευση ( απόληψη), εξαιτίας μεταξύ άλλων της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Μεγάλο πρόβλημα με τα δίκτυα διανομής που έχουν απώλειες της τάξης του 50%.
Τα βασικά θέματα στο οποία θα πρέπει να απαντήσει το Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση των υδάτων είναι:
- Ποιες θα είναι οι δομές διαχείρισης των υδάτων;
- Ποια έργα πρέπει να υλοποιηθούν (φράγματα, εκσυγχρονισμός δικτύων κλπ)
- Σχέδια διαχείρισης υδάτων: επικαιροποίηση περιφερειακών σχεδίων και κατάρτιση σχεδίων
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ διευκρίνησε ότι δεν υπάρχουν σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού και σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει μια κοινωνική συμμαχία του πολιτικού συστήματος, της αυτοδιοίκησης, των αγροτών και όλων των καταναλωτών, γιατί το νερό - σημείωσε - δεν έχει χρώμα, είναι δημόσιο αγαθό, αλλά χρειάζεται ορθή διαχείριση.



