«Αποφασίσαμε να βάλουμε πάλι σε τάξη τις αγορές που το τελευταίο διάστημα δείχνουν να λειτουργούν τελείως ανώμαλα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί και η νομισματική μας πολιτική -η οποία δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, σχολιάζοντας την αγορά κυβερνητικών ομολόγων από τις τράπεζες, στη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.
«Η κρίση δεν είναι ίδια, αλλά οι τάσεις επιμένουν», σημειώνει ο Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει την πορεία της κρίσης. Όσο για την Ελλάδα ο επικεφαλής της τράπεζας αναφέρει «Η Ελλάδα πρέπει να θέσει αυστηρά σε εφαρμογή το πρόγραμμα ανάκαμψης που αποφάσισε. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το παν είναι η εμπιστοσύνη».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "δεν έχει αλλάξει νομισματική πολιτική, δεν έχει αρχίσει να τυπώνει χρήμα", δήλωσε ο πρόεδρός της ΕΚΤ. Στην πράξη "τα χρήματα που θα δώσουμε, θα επιστραφούν".
Ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η σταθερότητα των τιμών αποτελεί κεντρικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα", είπε.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες οι οποίες ελήφθησαν το σαββατοκύριακο και κυρίως στην απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών, η οποία μέχρι στιγμής είχε αποκλεισθεί από την ΕΚΤ, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι πρέπει "να γνωρίζουμε να λαμβάνουμε γρήγορες αποφάσεις, οι οποίες δεν θέτουν σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών" και δικαιολόγησε την άνευ προηγουμένου αυτή απόφαση στην ιστορία της ΕΚΤ με βάση "τη σοβαρότητα της κρίσης".
Υιοθετώντας καθησυχαστικό τόνο ως προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο ετέθη σε δοκιμασία από την ελληνική οικονομική κρίση και τον κίνδυνο μετάδοσής της σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΚΤΕ δήλωσε: "Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον του ευρώ". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση της πολιτικής που εφαρμόζεται από τον ένα και τον άλλο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Είναι κεφαλαιώδες".
Έως την ωρίμανσή τους θα διακρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης που αγοράζει, δήλωσε την ίδια ώρα το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Juergen Stark.