• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:56 - 31 Μάι 2010

Μειώνουν το περιθώριο κέρδος τους οι φαρμακοποιοί

Συμφωνία για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών ανάλογα με τον όγκο των πωλήσεων υπέρ των ταμείων, επετεύχθη μεταξύ των φαρμακοποιών και του Υπουργείου Οικονομίας, κατά τη συνάντηση που είχαν οι φορείς του φαρμάκου με τα τρία συναρμόδια υπουργεία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος αυτής της συνάντησης ήταν η εξεύρεση 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εξοικονόμησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,1 δισ. το 2010, όπως ορίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ωστόσο, δεν επετεύχθη συμφωνία για την εξοικονόμηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Πυρ ομαδόν κατά των γιατρών για την ευθύνη στη δαπάνη, με υπερσυνταγογράφηση και τιμή αναγραφής ΑΜΚΑ, ενώ πρόθυμοι για μείωση κέρδους φάνηκαν φαρμακοποιοί και φαρμακέμποροι, όχι όμως και οι βιομήχανοι. Έντονες ήταν, δε, οι αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων στις κατηγορίες.

Από τη συζήτηση, βγήκαν, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, δέκα σημεία όπου εμφανίστηκε η πιθανότητα σύμπτωσης, μεταξύ των οποίων η αναγραφή του ΑΜΚΑ από τους γιατρούς στις συντάγες, ο συμψηφισμός χρεών των νοσοκομείων με «rebate», αλλά και η προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης και εταιρειών παραγωγής φαρμάκου για δαπάνη κατά 1,1 εκατ. ευρώ λιγότερο για φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ενώ κάθε Παρασκευή τρεις Γενικοί Γραμματείς από τα τρία υπουργεία θα κάνουν με τον ΕΟΦ έλεγχο της πορείας της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.


Φωτεινή Πούλη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τελευταία τροποποίηση στις 31/05/2010 - 18:51