Συγκεκριμένα, βάσει του προτεινόμενου χρονοδιαγράμματος των δανειστών μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί:
-Το προκαταρκτικό μνημόνιο για τα 30 δισ. ευρώ που απαιτούνται για το PSI
-Κείμενο συμφωνίας με την τρόικα για τις προαπαιτούμενες δράσεις
-H έκθεση της τρόικας
-Γραπτές δεσμεύσεις των ελληνικών κομμάτων
-Το πακέτο των εγγράφων για το νέο δάνειο, δηλαδή το προμνημόνιο για το νέο δάνειο, τις συμφωνίες χρηματοδότησης από τον EFSF και τις συμφωνίες από τα συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα βρίσκονται τα καυτά θέματα του κατώτατου μισθού, του 13ου και του 14ου μισθού, των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, των κλαδικών συμβάσεων, της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, καθώς και το θέμα της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στα εργασιακά, όπου και παρατηρούνται τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι πιέσεις είναι σκληρές καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με «το πιστόλι στον κρόταφο». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κράτησε άλλωστε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας, όπου και κατέστη προσπάθεια να βρεθεί μία πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτή «χρυσή τομή». Χθες οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία για τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού ανοίγοντας το δρόμο για μονομερή κυβερνητική νομοθέτηση, καθότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι δανειστές μας ανυποχώρητοι στο ζήτημα της μείωσης του μισθολογικού κόστους κατά επιπλέον 25%. Πληροφορίες αναφέρουν πως δύσκολο θα είναι να αποφευχθεί η μείωση του κατώτατου μισθού, όμως οι δανειστές μας έχουν κάνει ένα βήμα πίσω στις πιέσεις για τον 13ο-14ο μισθό.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η τρόικα στη συνάντηση ζήτησε νέο κούρεμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 25%, εκτιμώντας ότι η μείωση που έχει ήδη επιτευχθεί είναι 15%.Ζήτησε επίσης μείωση των επικουρικών κατά 30%, ωστόσο φέρεται να συμβιβάστηκε με την ελληνική αντιπρόταση για περικοπές της τάξης του 15%.
Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται και για τους όρους στήριξης των τραπεζών, στο πλαίσιο της επανακεφαλαιοποίησης για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις ζημίες του PSI και την έρευνα της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια.
Η τρόικα προτείνει η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών να γίνει με κοινές μετοχές άνευ ψήφου, ενώ κερδίζει έδαφος η επιλογή των μετατρέψιμων ομολόγων.