• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:05 - 27 Απρ 2012

Απλήρωτοι για 2 μήνες οι παραγωγοί φωτοβολταικων και άλλων ΑΠΕ

Απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες παραμένουν οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας λόγω της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού, και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, η καθυστέρηση θα φτάσει τους.. 4-5 μήνες, όπως τους έχει ενημερώσει σχετικά ο διαχειριστής του συστήματος.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, εκπρόσωποι των φορέων των ΑΠΕ σε συνέντευξη που έδωσαν χθες, εξαπέλυσαν ευθείες βολές κατά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ προσάπτωντας στον κ. Παπακωσταντίνου ότι ενώ από το περασμένο φθινόπωρο όλοι έβλεπαν να έρχεται το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας του τότε ΔΕΣΜΗΕ (νυν ΛΑΓΗΕ), εκείνος ξεκινούσε ένα μακρύ γύρο συζητήσεων για τις ΑΠΕ, εστιάζοντας αποκλειστικά σε αυτές το πρόβλημα, και ενώ την ίδια στιγμή το έλλειμμα του τομέα της προμήθειας, ειδικά της ΔΕΗ, φούσκωνε.

Οπως τόνισαν οι συνολικές οφειλές σε παραγωγούς ΑΠΕ το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου φτάνουν τα 162 εκατομμύρια, ενώ σημαντική επίπτωση στην κατάσταση έχει η σύνδεση των λογαριασμών ηλεκτρικού με το γνωστό χαράτσι για τα ακίνητα και η μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Προσωρινή ανάσα στο πρόβλημα αναμένεται να δώσει η χθεσινή απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, να εκδώσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να επιστραφεί στη ΔΕΗ ποσό 200 εκ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο το Μάρτιο για το ειδικό τέλος, προκειμένου με αυτό να τακτοποιήσει μέρος των υποχρεώσεων της προς το λειτουργό της αγοράς (ΛΑΓΗΕ), ώστε κι εκείνος να αρχίσει να πληρώσει τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς με μονάδες φυσικού αερίου, και εν συνεχεία τους "πράσινους" παραγωγούς.

Πάντως ο λειτουργός της αγοράς ενημέρωσε τους παραγωγούς φωτοβολταικών ότι τα χρήματα για την παραγωγή του Ιανουαρίου, θα πληρωθούν τον... Ιούλιο.