• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Με το βλέμμα στη Fed και στη Σύνοδο Κορυφής οι αγορές
00:01 - 16 Δεκ 2013

Με το βλέμμα στη Fed και στη Σύνοδο Κορυφής οι αγορές

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη, και της Fed για το πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών ομολόγων, θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το κλίμα και τη στάση των αγορών αυτή την εβδομάδα.

Στη Γηραιά Ήπειρο, οι επενδυτές θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στην τελευταία σύνοδο κορυφή της ΕΕ, για το 2013, (19-20 Δεκεμβρίου), η οποία θα επικεντρωθεί στην τραπεζική ένωση και στην τελική συμφωνία σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM).

Μια μερική συμφωνία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ , ενώ θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, με στόχο την οριστικοποίηση των εκκρεμών λεπτομερειών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του SRM και των ειδικών ταμείων, δηλαδή των Ενιαίων Ταμείων Εξυγίανσης (SRF).

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διαδικασία της τραπεζικής ένωσης είναι σε καλό δρόμο, και η συμφωνία θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του επόμενου έτους.

Wall Street

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανοί επενδυτές κρέμονται κυριολεκτικά από το... στόμα της Fed, για το εάν και πότε θα προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού του προγράμματος της αγοράς ομολόγων, από την στιγμή που οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας αρχίζουν να βελτιώνονται.

Οι ιθύνοντες της Fed θα συναντηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη, και πολλοί επενδυτές αναμένουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα καθυστερήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων που σήμερα διαμορφώνεται στα 85 δισ. δολάρια, μέχρι το α' τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ωστόσο, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις- βλ. τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας, και στη συμφωνία για τον προϋπόλογισμό- δείχνουν ότι μια τέτοια απόφαση, δεν είναι πολύ μακριά στον ορίζοντα

Πάντως, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές υπεβάλουν για το θέμα του tapering, καθώς εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης για πολλούς μήνες ακόμη.

αγορε151213

Τελευταία τροποποίηση στις 16/12/2013 - 11:47