• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Με σχέδιο για σκληρό pressing ρευστότητας οι Θεσμοί
09:27 - 05 Ιουν 2015

Με σχέδιο για σκληρό pressing ρευστότητας οι Θεσμοί

Με τον ορίζοντα του τρίτου προγράμματος να ανοίγει μετά το φθινόπωρο οι Θεσμοί, σύμφωνα με πληροφοριες, εξετάζουν το πώς αφενός θα στριμώξουν την Αθήνα με όρους ρευστότητας και ταυτόχρονα θα αποφύγουν ενδεχόμενο πιστωτικό γεγονός.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται στους Θεσμούς το ενδεχόμενο εφόσον δεν υπάρξει άμεση συμφωνία απο την κυβέρνηςη για τα πρώτα μέτρα  - "διαβατήριο" στον ορθό ευρωπαϊκό δρόμο η Ε.Ε. με τους μηχανισμούς της και αποθέματα που εχει (SMPs κτλ) να καλύψει τις δόσεις που πρέπει να πληρωθούν τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Με αυτόν τον τρόπο το ΔΝΤ παραμενει εποπτικά - συμβουλευτικά στο ελληνικό ζήτημα χωρίς να δίνει καθόλου χρήματα.

Παράλληλα, αναγκάζεται η χώρα να ζει με τους δικούς της πόρους μόνο χωρίς τον κίνδυνο χρεοκοπίας αλλα με την πίεση ρευστότητας στο κόκκινο. Με αυτά τα δεδομένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου, πρόκειται να παραταθεί για περισσότερους μήνες, μέχρι το φθινόπωρο.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση, σε τεχνικό επίπεδο αυτό το βήμα είναι αναπόφευκτο καθώς δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα για να «περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι».

Οι ίδιοι κύκλοι αποκαλύπτουν ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για την παράταση του προγράμματος τα 10,9 δισ. που θα χρησιμοποιούνταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη «Welt», ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα, ωστόσο, η ΕΚΤ καθώς και ορισμένα μέλη του Eurogroup στηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση.